Aktywne Wpisy
skeeto666 +201

Mega_Smieszek +328
Co by nie mówić, jeden z bohaterów dzieciństwa ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: temp_file5878138783136264360
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file5878138783136264360
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Mam wielu kumpli z którymi robiłem na różnych kontraktach 6-12 mieś w kontraktorniach B2B. Jedni byli tak słabi że ja nie wiem jak oni się znaleźli w ogóle w robocie java deva (ludzie ci nieraz mgr inż z polibudy xD) nie potrafili dowieźć wysłania/odebrania eventu między mikroserwisami, zaimplementować jakiś prosty 2 phase commit czy outbox, inni byli naprawdę dobrzy, umieli się odnaleźć w każdym projekcie, frameworku, toolu - nawet jak go wiedzieli pierwszy raz na oczy. Chmura, orchestracja? Wszystko ogarniają łącznie z taskami devOps, klepali pipeline aż miło.
No i sytuacja wygląda tak, że zarówno jedni i drudzy szukają roboty i obydwu grupom słabo idzie. Bezrobotni po 3-6 miesięcy, status #opentowork na linkedin, niektórzy 10 lat expa, nie wołają dużych stawek.
Czy takiego programisty Java z AWS i orchestracją nikt już nie potrzebuje ew fullstack z react/angular/next? Dziwne to. Powoli zaczynam wierzyć że serio AI zastępuje już tych programistów bo nikt ich nie chce mimo doświadczenia. A w takim budownictwie prosto po studiach z polibudy stażu szukasz 2 tygodnie xD Mając 3-4 lata expa podobnie, 1 etap rekrutacji, 2 tygodnie szukasz roboty max. Odpowiedzialnośc 1000x większa niż w crudach. Potem zrobisz sobie Uprawnienia konstrukcyjno-budowlane bez ograniczeń i zarabiasz 15-20k netto przed 30 xD. Pzdr xD
#programowanie #programista15k #pracait #pracbaza
@Kitku_Karola: Ta? A w jakich firmach? Bo akurat na świeżo jestem ze splunkiem,
@elo_kebab: :DDD