Wpis z mikrobloga

@Mroczna_Pyra: a na czym polega różnica jakościowa między cachyos a archem? widzę że ostatnio dużo ludzi poleca tę dystrybucję

@tubkas12: sądząc po wpisach to taka, że cachyos to kolejny skonfigurowany arch i dodatkowo własnym zmodowanym kernelem xd
  • Odpowiedz
@tubkas12: Bawiłem się wcześniej Archem, teraz testuję CachyOS. Pierwszą rzeczą, która rzuciła mi się w oczy jako linuksowemu laikowi, było poprawne wyświetlanie czcionek w Firefoxie. Niby mała rzecz, a nie odstrasza od Linuksa. W Archu trzeba było doinstalować jakieś paczki.

Od początku, bez dodatkowej konfiguracji, boot manager wykrył też inne systemy na innych dyskach. Z jego poziomu (Limine) jest też dostęp do snapshotów, które są tworzone przy jakiejkolwiek zmianie w
  • Odpowiedz
@Mroczna_Pyra: a na czym polega różnica jakościowa między cachyos a archem? widzę że ostatnio dużo ludzi poleca tę dystrybucję

@tubkas12: jak potrafisz sobie dobrze skonfigurować Archa to myślę, że to po prostu kolejna dystrybucja. Pytanie w czym to jest lepsze od takiego Manjaro?
  • Odpowiedz
@rtp_diov wszystko jest lepsze od manjaro.

Ja używam czystego Archa i ostatnio rozważam postawić system od nowa a, że przewija się ostatnio nazwa cachyos to myślę spróbować.

Moim zdaniem przewaga cachyos jest taka, że uruchamia się live cd z graficznym instalatorem. Ktoś kto chce używać arch, ale nie ma ochoty używać archinstall czy klepać komend poszczególnych etapów. To można zostawić sobie na VM żeby się pouczyć.
Dla mnie optymalizacje są zbędne.
  • Odpowiedz