Wpis z mikrobloga

• 3
@WyjmijKija: widać kolega pracuje w januszexie gdzie o analityku biznesowym i umlu nie słyszano a specyfikację oprogramowanie robi frondendowiec po kursach z jutuba w notatniku
  • Odpowiedz
  • 0
@WyjmijKija: masz tu darmową wiedzę od AI

Do czego używamy UML?
UML (Unified Modeling Language) to ustandaryzowany język graficzny, którego używamy do wizualizacji, specyfikowania, konstruowania i dokumentowania artefaktów systemów oprogramowania. Mówiąc prościej, jest to zestaw narzędzi i symboli, które pomagają nam rysować diagramy przedstawiające, jak działa system, zanim jeszcze zaczniemy pisać kod.
Główne zastosowania UML to:
* Wizualizacja: UML pozwala nam "zobaczyć" system, zanim zostanie zbudowany. Dzięki diagramom możemy zrozumieć złożone zależności i
  • Odpowiedz
  • 4
@conamirko ja wiem że w Polsce nie robi się dokumentacji a wymagania klientów spisuje się dwa dni po callu z klientem z pamięci w Wordzie, to tzw hinduska szkoła programowania uczą jej na boot campach
  • Odpowiedz
@PopeLeon: wow widzę że ktoś tu ma naprawdę pełno w gaciach ( ͡° ͜ʖ ͡°) spokojnie ziomek, jeszcze kilka lat AI nie zabierze twojej roboty, zdążysz zarobić jak będziesz mądry
  • Odpowiedz
umla? Który mamy rok?

@WyjmijKija: 2025

Niestety ale z doświadczenia wiem, że firmy gdzie robi się wszystko na gębę ewentualnie na dokumentacje tekstową spisaną w Markdownie czy innym Confluence to firmy gdzie panuje największy
  • Odpowiedz
  • 0
@enten: Jest jeszcze inny problem, taka firma bez dokumentacji w pewnym momencie będzie miała wyjebkę jak odejdą programiści i będą musieli przyjąć nowych.
  • Odpowiedz
Z diagramami jest jak z testami. Można nie pisać albo pisać po łepkach i będzie działać ale prędzej lub później to się zemści.

I nie robi się tego tylko tam gdzie priorytetem są oszczędności.

@enten: diagramy to jedno, UML to drugie
  • Odpowiedz
@PopeLeon: zesrałeś się chatem to masz od chata:

do people still use UML in 2025?

ChatGPT said:
Yes, people still use UML (Unified Modeling Language) in 2025, but its use has evolved and become more selective and context-dependent compared to its peak in the
  • Odpowiedz