Wpis z mikrobloga

Mamy otwarta rekrutacje na Senior .NET Developera. CV przychodzi w ciul, ale zespol ds. rekrutacji sporo z nich odrzuca. Dyrektor IT poprosil mnie o review kilku odrzuconych CV.
Dostalem pare CV i pierwsze (xD) z nich to gosciu z 15 latami doswiadczenia i skonczona informatyka na Politechnice Wroclawskiej. Od 10 lat senior. W jednym projekcie 4 lata React, a w drugim 5 lat Angular. Dwa certyfikaty z Azure.
Powod odrzucenia? w sekcji umiejetnosci wpisal GitLaba, a my uzywamy BitBucketa. Skoro tak, to pewnie ciezko bedzie mu sie wdrozyc w nasz stack xD

#programowanie #pracait
  • 137
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1683
@vfr__ HR to rak. Osoby nie mające pojęcia o pracy inżyniera, filtrują przez automaty, CV po słowach kluczowych i mnóstwo dobrych kandydatów odpada. Dlatego przygotowuje zawsze CV profilowane, pod stanowisko i firmę. Czytajcie ogłoszenia uważnie, żebyście byli w stanie się przebić przez te automaty na początku.
  • Odpowiedz
@vfr__: Dlatego ciągle powtarzam, że największym rakiem tego biznesu są właśnie alternatywki z hr. Ostatnio też była u nas rekrutacja na którą poleciłem znajomego (Razem pracowaliśmy lata wstecz). Ogarnięty senior z dużym przekrojem umiejętności. Z roztargnienia namieszał trochę w pytaniach o sql (Sam używał głównie orm'a), ale to żaden problem bo by się szybko wdrożył.

Zamiast tego zatrudnili jakiegoś przebojowego agenta co ładnie mówi i wykuł sobie 100 most common
  • Odpowiedz
@vfr__: To ja opiszę swoją sytuację. Składałem CV do firmy X, gdzie idealnie pasowałem ze swoimi kompetencjami i doświadczeniem. CV odrzucono. Wysłałem CV do firmy Y, która outsorcinguje ludzi do firmy… X i od strony firmy X rozmawiałem wtedy z osobą techniczną i po jednej rozmowie dostałem ofertę tego samego dnia ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@vfr__: Mam jeszcze bardziej absurdalna sytuacje... ( ͡° ʖ̯ ͡°). Szukalismy seniora Ruby on Rails, rekrutacja byla otwarta ponad 2 miesiace, HR wrocil do teamu z reportem ze mieli kilku kandydatow ale zaden nie spelnial wymagan. Przejrzalem wyslane CV - Anetka (w tym wypadku Astrid, skandynawska firma) - odrzucila kandydata z ponad 10 lat expa za brak znajomosci "Ruby". Kandydat wpisal w CV "Rails" zamiast "Ruby
  • Odpowiedz
@vfr__: nie zawsze to możliwe ale prawie zawsze jak szukałem pracy to się odzywałem do kierasa a nie jakiejś anetki korpościerki
  • Odpowiedz
  • 23
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny

@vfr__ przecież to jest świadome działanie HR, jeśli szybko znaleźliby pracownika to po co byłoby potrzebne tyle Anetek? Kandydata trzeba szukać, a nie znaleźć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No nie wiem. Myśle że większość HR, nawet jak próbuję, to nie jest w stanie zrozumieć tego czym się zajmujecie.
  • Odpowiedz
@ArchaicznyTaboret: Ale przynajmniej wie co to jest SQL, jak można świadomie używać ORM jak się nie ogarnia SQL. Dużo zapytań idzie przyspieszyć używając zwykłego SQL, ale dla crudziarza to rocket science
  • Odpowiedz
@vfr__ nie pracuję w IT ale miałem podobną gadkę z Anetką z HR.
Branża przemyslowa i nie wchodząc w szczegóły i parafrazując rozmowę było mniej więcej tak
-czy ma Pan doświadczenie w prowadzeniu WV passat gen 7 1.5 benzyna?
-Nie, tym autem nie jeździłem ale prowadziłem opla, fiata, alfe, bmw, kilka rodzajów busów....
-to nie ma Pan doświadczenia, dziękujemy
  • Odpowiedz
@noway321: Typie wypowiadasz się na temat sytuacji o której nie masz pojęcia. Tak umie tego sql'a, że nie potrafi napisać prostego unit testu z mockowaniem bo go to przerasta. Ja p------e niektórzy na tym forum to serio ćwierćmózgi xD
  • Odpowiedz