Wpis z mikrobloga

@anonimowy_programista: Oczywiście, ale w jaki sposób ma się zachować auto w takim przypadku, gdy brakuje prawidłowego oznakowania ze względu na roboty drogowe?

Czy auto powinno starać się łamać przepisy?
W tym wypadku akurat pomimo powolnej reakcji na wydarzenia na drodze, zachowało się raczej słusznie.
  • Odpowiedz
@kamil-wasniewski: prosta sprawa:

- jeżeli nie potrafi wjechać gdzieś, gdzie klient chce być wysadzony - to odstawić go najblizej tego miejsca, w bezpieczny sposób
- jeżeli nie potrafi przejechać daną droga, jadąc do miejsca, przez owo miejsce, które jest blokowane - powinien znaleźć inną drogę

na pewno nie powinno się zatrzymać na środku skrzyżowania. To chyba jasne.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Według mnie wygląda to jakby zsplanowana trasa prowadziła prosto przez skrzyżowanie.
Gdy pojazd zorientował się, że trasa jest zamknięta, potrzebował chwilę na przeliczenie nowej możliwej trasy. Nic niezwykłego się w tym wypadku nie wydarzyło i możliwe, że wielu kierowców postąpiłoby podobnie w tej sytuacji.

Według ciebie pojazd powinien się poruszać "w ciemno" bez wyznaczonej trasy docelowej? Według mnie to może prowadzić do błędów i jeszcze większego chaosu.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Wymyśliłeś chyba tą zasadę.
Przy skręcie możesz wjechać na skrzyzowanie i nawet legalne jest zatrzymanie się w celu ewentualnego ustąpienia pierwszeństwa.

Kolejnym problemem jest to w jaki sposób widzą maszyny i znak na tej wysokości mógł być zasłonięty przez inny pojazd podczas wiazdu na skrzyżowanie.

Nie da się w pełni wyeliminować tych problemów, a przynajmniej nie przez przetworzenie obrazu z kamery i według mnie miną długie lata zanim autonomiczne
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Możesz legalnie wjechać na skrzyżowanie, jeżeli wykonujesz manewr skrętu.

możesz, jeżeli masz pewność, że będziesz w stanie z tego skrzyżowania zjechać. Skrzyżowania są na tyle małe, a znaki na tyle duże, że dobrze widząca osoba posiadająca prawo jazdy bez problemu powinna ocenić, czy może pojechać w konkretne miejsce.

Chcesz przepisy z Polski stosować w Ameryce?
  • Odpowiedz