Wpis z mikrobloga

Jestem kompletnym debilem z programowania, a pracuję na styku z IT, więc przydają mi się narzędzia automatyczne.
Mieli zatrudnić dla mnie kogoś, by mi je pisał, ale okazało się, że chat GPT, Copilot i Claude piszą je wystarczająco dobrze.
Więc sobie przeklejam oczekiwania do powyższych, potem proszę o debugowanie, i powtarzam aż zadziała, nie mając pojęcia, co tam jest napisane. Do tego proszę AI o ogarnięcie środowisk, przygotowanie bibliotek i inne takie pierdoły.
Tak - działa. Żaden rocket science, ale działa.
Efekt?
Etatu nie będzie.
Pozdrowienia dla tych, którzy nadal uważają, że AI nie zabiera roboty (obecnie entry level, ale kto wie co będzie za 10 lat).

#programowanie #sztucznainteligencja
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pozdrowienia dla tych, którzy nadal uważają, że AI nie zabiera roboty (obecnie entry level, ale kto wie co będzie za 10 lat).

@Yuri_Yslin: IMO:

Firma Microsoft zaoszczędziła w ubiegłym roku ponad 500 milionów dolarów w związku z coraz szerszym wykorzystywaniem sztucznej inteligencji - podał Bloomberg
Arkass - >Pozdrowienia dla tych, którzy nadal uważają, że AI nie zabiera roboty (obec...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Arkass @Satan_Was_a_Babyboomer

Dokladnie. Zgadzam sie wami. Ale zaraz przyjdzie jakiś wykopek, powie ze ostatnio AI napisało mu jakąś głupotę, i on uwaza ze AI go nie zastąpi.

Oj bolesne to bedzie zderzenie z rzeczywistoscią. Mam wrazenie jednak ze wielu ludzi z it albo z korpo, są na etapie wyparcia tego, ze za kilka lat ich praca nie bedzie dla firmy warta ani zlotówki.
I tu nie chodzi o to, ze ktos jest
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer rozumiem, ale z drugiej strony jaka alternatywa?

Tylko nie pisz ze budowlanka, bo jak poleca pierwsze grubsze zwolnienia to duzo ludzi w to pojdzie plus nie bedzie tyle klientow/zlecen bo kto to bedzie zlecac jak ludzie nie beda miec pieniedzy
  • Odpowiedz
@Satan_Was_a_Babyboomer: @Volantie dobra zabrzmi teraz jak boomer, ale mało jeszcze widzieliście spaghetti, jeśli twierdzicie że to szybko nas zastąpi.

Ok, jak klepiesz UI w reakcie no to racja, no code i AI już Cię wyrzuca z pracy.

Ale backendy dla przykładu w jakichś korpo to AI raczej nigdy nie ogarnie.
  • Odpowiedz
@murdoc To kwestia czasu. Tak jak w IT wjebywano miliardy dolców kiedyś, tak teraz w AI, żeby tym specom IT nie musieć już płacić. W miarę rozwoju AI zacznie ogarniać coraz lepiej kontekst projektu, potrafić wdrażać rozwiązania, pisać lepszy kod. Przecież już potrafi robić "deep thinking", nie wiem jak to jest wykorzystywane w agentach AI piszących kod, jak Claude i czy w ogóle jest. Co jak zacznie być? Rozwój jest wykładniczy,
  • Odpowiedz
@Long-Position-Investor: Wspaniale jakby tak było, jest wiele ciekawszych tematów niż IT. Natomiast nie chciałbym martwić, ale raczej dożyjemy starości z AI jako dodatkowym narzędziem. Aktualnie jest to spora Marketingowa papka, firmy muszą na czymś zarabiać i każdy musi napisać, że używa Ajajaj (można inwestorów ściągnąć - nikt nie chce być w tyle)
Skończy się jak zawsze w niektórych aspektach życia będzie nas wspomagać, w innych stanie się kiczem (reklamy generowane
  • Odpowiedz