Wpis z mikrobloga

ja jestem generalnie tolerancyjny (...) ale prośba

@Filipterka25: nie chciało mi się wszystkiego pisać, po prostu sprawdziłam gdzie się urodził, ilu Meringów mieszka w tym jego Żukowie, ilu ogólnie na Pomorzu, takie tam. Insynuowanie, że ktoś nie jest Polakiem tylko dlatego, że ma nazwisko obcego pochodzenia uważam po prostu za głupie. A przy bp Meringu naprawdę są konkrety, których się można czepiać.
  • Odpowiedz
  • 0
ilu Meringów mieszka w tym jego Żukowie, ilu ogólnie na Pomorzu

@Kj5s6f2dk7s54o: No sporo, bo ot obszar poniemiecki, a nie każdy Niemiec wyjechał. Ani po 1920, ani po 1945 roku.

I nie są to "Polacy o przypadkowo niemieckim nazwisku" tylko albo "Niemcy mieszkający w Polsce", albo "Polacy pochodzenia niemieckiego". Serio. Sam stamtąd jestem, jak po stalinizmie ktoś NADAL miał na Pomorzu niemieckie nazwisko, to aktywnie go bronił przed spolszczeniem.

I,
  • Odpowiedz
sam bepe jest po prostu k*rewsko śmieszny, jak popluwa na Niemców (czyli na swoich przodków)

@Filipterka25: nie da się ukryć, choć to pewnie wynika z wolty jaką "światopoglądowo" wykonał gdzieś w pierwszej dekadzie xxi wieku. Wcześniej raczej spokojny, raczej liberalny, ale wyszły z IPN jego papiery TW - najpierw chyba przez księdza Jankowskiego, potem zlustrowany przez Rzepę w 2008. Nie bardzo miał wyjście, bez przytulenia się do Rydzyka i PiSu
  • Odpowiedz