Wpis z mikrobloga

Czy podciąganie jedną ręką to taki sami proces jak dwoma? Kiedyś nie mogłem się podciągnąć, to zwisałem, aż mogłem. Miałem problem ze zwisaniem jedną ręka, ale się w końcu udało. Do tego podciągam się tak, że kilka serii po 18, potem przenoszę ciężar dużo bardziej na jedną rękę. Czuć różnicę, bo wchodzi tylko 6 na rękę. Teraz w końcu udało mi się zwisac obiema rękoma pojedynczo, prawą nawet ponad 10 sekund. Czy uda mi się podciągać jedną ręka? Jest duże ryzyko, że sobie coś zerwę? Waga 95kg.

#silownia #mikrokoksy #kalistenika
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ameneos na pewno nie ma się co spieszyć w procesie budowania siły. Wydaje mi się też, że w 1 armie dochodzi jeszcze dość istotny aspekt techniczny i stabilizacyjny. Na pewno jeśli to jest Twoim celem, to powinieneś raczej budować siłę w pullupie, a nie objętość. Kiedyś spotkałem się z informacją, że przed nauką 1 arma dobrze zbudować siłe do podciągnięcia minimum + 50% swojej masy - ile w tym prawdy to
  • Odpowiedz
@ameneos: Wydaje mi sie ze proces taki sam, tzn. musisz miec stabilizacje i dobrze spiete lopatki by sobie nic nie zrobic. Gdy znaczaco zwiekszyla mi sie sila pull to podciaganie na 1 samo weszlo bez treningow pod to, chociaz waga o wiele mniejsza bo 64kg :P Po znajomych co specjalnie pod to trenowali widzialem ze jak brak im stabilizacji tj. obracaja sie i nie potrafia sciagnac lopatki wiszac na jednej
  • Odpowiedz
@ameneos: no tu bym też celował właśnie w pull + ciężar jako główny trening plus jakiś taki adaptacyjny zawierający np commando pull upy/zwis aktywny na jednej ręce/podciąganie na jednej ręce asekurując się przewieszoną przez drążek gumą/negatywy na tej samej zasadzie/negatywy bez gumy itp itd
  • Odpowiedz
@ameneos: w książce "Skazany na Trening" jest ciekawy pomysł na progresję podciągania na jednej ręce.

Na pewno znajdziesz jakiś pdf / zdjęcia w google
  • Odpowiedz