Wpis z mikrobloga

jak kotkom zmienić karmę, jeśli do domieszaniu do poprzedniej nie chcą jeść i uj? dosłownie pół łyżki nowej wmieszane w 4 łyżki starej i to już powód, żeby tylko powąchać i odejść. Niestety mam podłe egzemplarze, kiedyś jadły zdrowsze karmy ale obecnie nie chcą jeść: Wild freedoma, Macsa, Feringi, Doliny Noteci, Animondy (ani jednej ani drugiej), Wiejskiej zagrody. Jedzą wyłącznie Butcher's Dinners (44% miesa, taka kostka w rosołku). Nic więcej ruszyć nie chcą, chciałbym, żeby jadły zdrowiej ale mam już dosyć kupowania nowych puszek które lądują w śmietniku #koty
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m76859: generalnie możesz przez jeden posiłek spróbować je przegłodzić. Ale to maks, więcej nie, bo koty bardzo źle znoszą głodówkę. Możesz też rozbić to na więcej kroków, czyli zacząć od delikatnie lepszej karmy, ale nie takiej sto procent super ( ͡° ͜ʖ ͡°) (może coshida pure taste z Lidla?).
A, no i trick który u mnie zadziałał. Uwaga bo wydaje się turbo głupi xD. Zmień miejsce
  • Odpowiedz
  • 135
@m76859: nic im nie będzie jak nie będą jadły dzien, dwa.... zostaw karmę w misce i niczego innego nie dawaj, zjedzą jak zgłodnieją porządnie
  • Odpowiedz
  • 2
@Kj5s6f2dk7s54o: @chanoja ludzie, mam koty juz ponad 5 lat, to nie tak, ze to moja pierwsza próba, że kupuje 1 puszkę, próbuję i wracam do poprzedniej. często potrafi pójść np 12 puszek w śmietnik bo jedzą na tyle dużo żeby nie zdechnąć a na tyle mało, że zostaje coś zawsze w misce, jak mało bym nie nalożył.

@antkowa w sumie może spróbuję z tym miejscem.

Ogólnie miałbym wywalone
  • Odpowiedz
@antkowa: koty źle znoszą głodówkę, oj biedne kotki, takie wrażliwe zwierzątka.
Ja na dworze nic nie zje to dostaje depresji? Czy łapią te biedactwa migreny?
Ludzie są stawiani w bardzo ciężkich, niekomfortowych sytuacjach i wszystko jest w porządku, a biedne kotki dostają traumy bo nie zjedzą przez dobę. Psiarze i kociarze, zejdźcie na ziemię, bo przesadne użalanie się nad zwierzątkami jest szkodliwe społecznie. Doprowadziło to do personifikacji tych stworzeń i
  • Odpowiedz
@mozis: @tomasz-wisniewski1989 @chanoja W drugiej dobie może dojść do stłuszczenia wątroby, która może prowadzić do śmierci, dla kota jeden dzień głodówki może być mocno szkodliwy. Kot nie ruszy z głodu wszystkiego, to nie są ludzie ani dzieci, by stosować na nich metody głodówek. Proszę, jeśli nie macie wiedzy w temacie to nie piszcie nic, bo doradzacie coś, co po prostu może zabić lub mocno zaszkodzić zdrowiu czyjego zwierzaka
  • Odpowiedz
@m76859: ja kota nauczyłem jeść mokrą karmę. Wcześniej jadł tylko sosik. To zostawiałem mu resztę karmy do zjedzenia. Dopóki miska nie była czysta to nie dostawał nowej. Stara się zepsuła to miskę myłem i chwilę stała pusta, tak żeby widział, że nic tam nie ma. Następnie nakładałem tylko trochę. Jak sytuacja wymaga to cały dzień go przygłodź.
W tym czasie cały czas był intensywnie głaskany i miał "wsparcie".
  • Odpowiedz
@fuurin no to się męcz. To jest tak prosta metoda że szok i kot zje wszystko jak będzie głodny. Tylko w domu ludzie przyzwyczajają je do jedzenia i potem problem coś zmienić. Koty na wsi żyją miliony lat i jedzą wszystko co popadnie. Nie marudzą na to jakie saszetki dostają bo nie dostają.
  • Odpowiedz
@m76859: miałem tak samo z #jamnik Ze względu na chorą trzustkę musiała całkowicie zmienić dietę na niskotłuszczową. Kilka dni głodu zmieniło wszystko. Teraz na widok miski z gotowanym indykiem i ryżem, tańczy jak szalona xd i pochłania wszystko w jednej chwili. Dawniej często jedzenie leżało do wieczora.
  • Odpowiedz
@m76859 a jakbyś posypał czymś nową karmę?
Możesz kupić jakieś suszone smaczki i stopniowo coraz mniej
Mój kitku uwielbia suszone drożdże xD (płatki drożdżowe, do kupienia np. w Lewiatanie).
Gdzieś kiedyś jeszcze polecali smalec
  • Odpowiedz
@m76859 bo się przyzwyczaiły dla kotów ta karma co im tyle dawałaś jest bezpieczna i musisz się uzbroić w miesiące cierpliwości aby zmienić chyba, że trafisz od razu w jakiś magiczny smak
moje koty to tak: kocur w ogóle jadłby tylko smaczki na mokrą ma wywalone na suchej jedzie a kotka zje wszystko ale to co zna
ja im daje drób pierś z kurczaka i z indyka i to im smakuje
  • Odpowiedz
@naksu: przeczytałem i nic to nie zmienia. Nie zje nic przez cały dzień i nic mu nie będzie. Później na tyle małe porcje żeby jadł wszystko i tyle w temacie. Swoje kocie zapędy trzymaj dla siebie.
  • Odpowiedz