Wpis z mikrobloga

jak kotkom zmienić karmę, jeśli do domieszaniu do poprzedniej nie chcą jeść i uj? dosłownie pół łyżki nowej wmieszane w 4 łyżki starej i to już powód, żeby tylko powąchać i odejść. Niestety mam podłe egzemplarze, kiedyś jadły zdrowsze karmy ale obecnie nie chcą jeść: Wild freedoma, Macsa, Feringi, Doliny Noteci, Animondy (ani jednej ani drugiej), Wiejskiej zagrody. Jedzą wyłącznie Butcher's Dinners (44% miesa, taka kostka w rosołku). Nic więcej ruszyć nie chcą, chciałbym, żeby jadły zdrowiej ale mam już dosyć kupowania nowych puszek które lądują w śmietniku #koty
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m76859: jak nie chce jeść, to to jego problem, a nie twój. Dorosły jest, więc niech ponosi konsekwencje swoich decyzji. Nałóż na miskę, a jak nie ma ochoty, to niech idzie spać głodny.
  • Odpowiedz
@m76859 możesz spróbować smakowej pasty z saszetki. Dodaj do nowej karmy i może zaskoczy. U mnie też kiedyś chciał tylko sucha lub dolinę noteci ta z sosem. Gardzil Granatapet. Teraz je większość smaków z tej firmy.
  • Odpowiedz
nic im nie będzie jak nie będą jadły dzien, dwa.

@mozis: U kota nawet 24h głodówki może doprowadzić do stłuszczenia wątroby, które nie leczone może nawet doprowadzić do zejścia.
Kot to nie pies. Nie wypisuj proszę szkodliwych bzdur.

po kilku dniach postu
  • Odpowiedz
@m76859: Z najprostszych metod, jeśli jeszcze nie próbowałaś, to możesz spróbować karmę podgrzać, wtedy się robi dużo bardziej aromatyczna.
  • Odpowiedz
@mozis a to jest akurat nie prawda, już po 24h potrafi dojść do stłuszczenia wątroby i nieodwracalnych zmian w organizmie, więc głodzenie jest ryzykowne

@m76859 mam ten sam problem, mam 6 kotów. Dwa jedzą tylko jeden rodzaj karmy a mianowicie mokrą purine idnyk z fasolką, nie tkną nic innego mimo, że wcześniej jadły wszystko. Po prostu pogodziłam się z tym i dostają tylko to bo przetestowałam 90% dostepnych karm
  • Odpowiedz
@m76859: moje mendy są wybredne i ciągle im się nudzi karma, na razie trzymamy się dwóch, na które nie kręcą nosem - Rosie's Farm (byle tacki, puszki coś nie podchodzą) oraz szarpane mięsko Applaws (to zjadają od razu do czysta). Dobrym sposobem przy przejściu na nową karmę jest posypywanie jej tzw toporem (nazywa się bodajże I'm different)
  • Odpowiedz
@DrMiranda: Jezu chłopie, ale się odpaliłeś xD
Koty medycznie źle znoszą głodówkę, bo są ssakami przystosowanymi do czerpania wody z pożywienia (w naturze jedzą tylko mięso) a więc dłuższe głodzenie może prowadzić do odwodnienia, a w efekcie do śmierci.
Do tego dochodzą dodatkowe schorzenia jak nieodwracalne stłuszczenie wątroby, problemy metaboliczne.
Jak nie chcesz się spuszczać nad kotami to ich nie miej, ale daj ludziom, którzy je mają zająć się nimi
  • Odpowiedz