Wpis z mikrobloga

Minimum 42 złote prowizji na zleceniu.
Przecież nawet dywidendy 500-1000 zł nie opłaca się reinwestować, bo mi od razu zjada 4.2%-8.4%.

P------o. I to nie tylko w xtb, u większości polskich brokerów te prowizje są zbyt wysokie. A u zagranicznych są komicznie niskie.

#gielda #xtb
suweren_sudoku - Minimum 42 złote prowizji na zleceniu.
Przecież nawet dywidendy 500-...

źródło: 1680800578254627

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Talarsson:

Żałujesz równowartość kebaba na prowizje?

W większych kwotach? Nie.
Ale jak dostaje dywidendy to nie opłaca się tego reinwestować i o to mi chodzi. Nie mogę też zmniejszać, zwiększać pozycji o te ~1000zł, bo jest to nieopłacalne.

Nie wiem czemu tak wysokie prowizje w Polsce są standardem.
  • Odpowiedz
@suweren_sudoku: coo, przecież xtb ma wysoki limit 100k euro miesięcznie bezpłatnie. Jak jesteś longtermowcem to musiałbyś chyba mieć z minimum 3 mln zł kapitału albo cały kapitał w jednej spółce żeby tyle przekroczyć kiedykolwiek. Jak masz ponad 3 mln zł to 40 zł to dla Ciebie drobniaki. A jeśli jestes daytraderem to faktycznie lepiej iść do jakiegoś zagranicznego brokera, bo będzie taniej
  • Odpowiedz
Nie mogę też zmniejszać, zwiększać pozycji o te ~1000zł, bo jest to nieopłacalne.

@suweren_sudoku: Nie czaje o co ci biega. Masz 100k euro darmowego obrotu miesiecznie. Mógłbyś miesiecznie 400 razy reinwestować te 1000 zł a i tak nie przekroczysz limitu
  • Odpowiedz
@Talarsson:

Nie czaje o co ci biega

Chodzi o to, że użyłem tego limitu na moim koncie dolarowym. Na moim IKE dostałem dywidendę 500 zł, i żeby ją reinwestować musiałbym zapłacić 8.4% tej kwoty.

Przecież otrzymywane dywidendy nie wliczają się do miesięcznego obrotu.

Ale reinwestowanie dywidendy owszem.
  • Odpowiedz