Wpis z mikrobloga

Witold Pilecki to symbol największego poświęcenia. Dobrowolnie dał się uwięzić w Auschwitz, by świat dowiedział się o ludobójstwie. Przesyłał raporty o masowych mordach, tworzył ruch oporu, walczył z nazizmem i komunizmem. Został zamordowany przez oprawców, bo wierzył w wolną Polskę.

Dziś jego imię hańbi Grzegorz Braun – człowiek, który publicznie zaprzecza istnieniu komór gazowych i mówi, że były „fejkiem”. Człowiek, który rzuca słowa o „kuli w łeb” dla polskich żołnierzy.

To nie jest kontrowersyjny polityk.
To zdrajca.
To człowiek plujący na pamięć bohaterów, na sens ich ofiary, na prawdę historyczną.

Milczenie wobec takich słów to współudział. Trzeba mówić jasno: dla takich postaw nie ma miejsca w cywilizowanym państwie.

#braun #konfederacja #polityka
IksdeHeheh - Witold Pilecki to symbol największego poświęcenia. Dobrowolnie dał się u...

źródło: IMG_6141

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IksdeHeheh: skoro juz jestesmy w takich tematach, to mnie tylko zastanawia dlaczego jak ktos mówi np. polskie obozy, albo że, nomen omen, żołnierze wyklęci tacy jak Pilecki to zbrodniarze i za to nikt nie ściga z urzędu. Ciekawe...
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh: @KaerTrolle a co on właściwie powiedział, bo nie mam teraz czasu oglądać? Neguje niemieckie ludobójstwo na Polakach i innych nacjach w niemieckich obozach zagłady na terenie Polski? Jeżeli tak, to go nieźle p------o
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh: np. Magdalena Biejat w kampanii prezydenckiej mówiła, żeby zakończyć z kultem zołnierzy wyklętych. Owszem pewnie jakby ją teraz o to zapytać, to powie, że to nie o niego jej chodziło itd. natomiast co innego jest smutne. SLD może zmieniać szyld i sto razy, ale nadal to w głębi PZPR stąd coś takiego musiała powiedzieć jako ukłon dla starych SBków, żeby wiedzieli, że ona jest jedną z nich i SLD
  • Odpowiedz
  • 32
@djtartini1 No i co mówiła o Pileckim? Dla ułatwienia fragment wypowiedzi:

Jak mówiła kandydatka w wyborach prezydenckich 2025, Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych jest „elementem kultu, który miesza ze sobą bohaterów takich jak rotmistrz Pilecki z – nie bójmy się tego słowa – zbrodniarzami wojennymi, ludźmi, takimi jak Bury i Ogień, którzy byli odpowiedzialni za zbrodnie przeciwko mieszkańcom Polski, którzy byli odpowiedzialni za mordy na cywilach, albo prześladowanie cywilów”.

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/kult-zolnierzy-wykletych-bedzie-wygaszany-magdalena-biejat/
  • Odpowiedz
@ponton: No ok, stąd nawet stawiałem, że konkretnie nie o tego Pileckiego jej mogło chodzić (swoją drogą też błędnie, był dręczony w komunie podobnie jak wymienieni, tylko nie miał złych kart w swoim życiu, a reszta miała różne złe ale też dobre o czym zapomniała). Tylko, że nie to mnie zmartwiło tylko to, że w ogóle poruszała ten temat, wiadomo pod kogo.
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh: Braun to odklejeniec, wannabe-Korwin, ale w gorszej wersji.

Na początku był śmieszny z swoją kwiecistą mową i "szczęść Boże", ale teraz odkleiło go kompletnie.
  • Odpowiedz
  • 12
@xer2--her: oj ja sobie mordy nie wycieram patriotyzmem, wiarą czy bohaterami. Mordy to sobie wycierają Braun z jawnymi ciągotami do Rosji i konfederacja cała w hipokrytach. Więc czerwonych to szukaj w swoich szeregach.
  • Odpowiedz
@4x80: jakiej jeszcze wiedzy potrzeba, na jakiej podstawie jest stwierdzenie „nie mamy pełnej wiedzy”? Proszę jakieś źródła, że są niejasności.
A jak są, to jakie?
  • Odpowiedz