Wpis z mikrobloga

✨️ Problemy w branży IT: przemyślenia programisty
Powiem wam, że już realnie jestem zmęczony obecną sytuacją w branży IT. Powiedzcie mi, u was też pojawiła się taka spina i ogólnie gęsta atmosfera w firmach? Kiedyś jak pracowałem nad zadankiem i mogłem swobodnie sobie je robić, estymacja była zawsze z zapasem, więc często lepiej mogłem przemyśleć architekturę, popisać testy itd. A teraz jest jedna wielka spina, rozliczanie wręcz z każdej godziny, sugerowanie że jak robiłem research to powinienem zalogować czas jako "non-paid training" xD Do tego ciągle jakaś presja, naciski, że za mało korzystamy z AI, że konkurencja jest wydajniejsza, że jesteśmy za mało efektywni. Wtf... No a do tego zwolnienia, nie ma miesiąca żeby kogoś nie zwolnili.

Powiem szczerze, że obecnie tylko pieniądze mnie trzymają w tej branży. Uwielbiam programować, ale przez obecne narzucone tempo, codziennie po pracy jedyne na co mam siłę, to położyć się i często budzę się dopiero rano. Najpierw myślałem że to przejściowe, ale myślę że trwa to już z ponad rok.

Dlatego pytam, czy u was też tak jest? Bo poszukałbym może nowej pracy, ale nie chcę przechodzić trudnego procesu rekrutacyjnego, po to, by ostatecznie wylądować w firmie, w której jest taka sama presja.

#programista15k #pracait

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: oczywiście. Ciśnienie coraz większe, naciski na dowożenie na czas, douczać się każą w prywatnym czasie. Mało kogo obchodzi dzisiaj czystość kodu, wzorce, praktyki, itp. Ma być szybko, tanio i jako - tako, byle klient albo biznes odebrał i następne taski w boardzie czekają.

Najlepiej to jakbyś w ogóle poszedł na prawdziwe b2b: kontrakt na pół roku i s--------j z dnia na dzień.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wręcz przeciwnie, a do tego roboty więcej bo wrzucamy AI do każdego produktu. Myślę, że to co opisałeś to charakterystyka alfonsiarni. Przenieś się do produktowej firmy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: większość firm dąży w takim kierunku. Praca w zespole IT, generalnie wygląda tak, że:
* istnieje przeświadczenie, że kontrola jest dobra (zwłaszcza wysoki management to lubi, bo uwielbiają sprowadzać świat do tabelki w excelu)
* nikt nie rozumie, że duża kontrola i walenie konia do JIRY oznacza mniejszą wydajność pracy (bo trzeba myśleć jak wypełnić dobrze JIRĘ zamiast pracować i myśleć nad projektem)
* nie ma agilu i generalnie
  • Odpowiedz