Wpis z mikrobloga

Wysłalem TV z #dpd, telewizor był nowy w oryginalnym kartonie nigdy nieotwiera ze styropianami i tak dalej, ale uległ uszkodzeniu w transporcie, wyglada jakby karton dostal punktowo i poszla matryca. Złożyłem rekalamcje do DPD i odpisali, że takich przedmiotów to nie można wysyłać, więc odmowa XD

Da się coś z tym zrobić?

#reklamacja #prawo #kurier
derecki - Wysłalem TV z #dpd, telewizor był nowy w oryginalnym kartonie nigdy nieotwi...

źródło: image

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@derecki: jak sie dowiedziałem, że laptopy trzeba wysyłać w 6-warstwowych kartonach (nawet producent takich nie daje), bo inaczej też odrzucą to straciłem wiarę w te ich ubezpieczenia xD i to bardzo możliwe, że też chodziło o DPD.

z kolei kumplowi r-------i reklamowany TV (ale nie wiem czy to DPD), to sklep oddał kasę na nowy (ale wykupił chyba dodatkowe ubezpieczenie).
  • Odpowiedz
@Ruswelt w takim razie Orange, majacy podpisana umowe i korzystajacy z uslug DPD, wysyla telewizory biorac na klate ewentualna odmowe wyplaty odszkodowania w przypadku uszkodzenia? Jakos nie chce mi sie w to wierzyc… Do mnie wlasnie w taki sposob dotarl TV 65”, szczesliwie bez uszkodzen.
  • Odpowiedz
@Staryan0na: moze po prostu mają swoją umowę z Orange i tam określili to inaczej.

na stronie DPD jest wyszczególnione, że konkretne produkty są zabronione, są tam między innymi telewizory albo monitory powyżej 37 cali
  • Odpowiedz
wysyla telewizory biorac na klate ewentualna odmowe wyplaty odszkodowania w przypadku uszkodzenia

@Staryan0na: tak, ewentualnie mają jakieś swoje ubezpieczenie. Nie przyjmowanie telewizorów czy laptopów w kurierce to standard od dobrych kilku lat i wszyscy wysyłają na swoją odpowiedzialność.

Gdyby tak dokładnie zagłębić się w to co wolno a czego nie wolno okazuje się, że prawie niczego nie wolno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz