Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KingaM: masz rację, historie takich ludzi są bardzo przejmujące i ciężkie. Ja poznałam Afgańczyka, który był torturowany prądem, zabito mu dekadę temu żonę i 2 dzieci podczas zatrzymania. Poznałam też jego obecną żonę, oboje bardzo mili, ciepli ludzie. Aż dziwne, że wspomnienia ich nie złamały. Brat mojego dziadka uciekł z łagru, do końca życia miał problemy nawet z opowiadaniem o tym.
  • Odpowiedz
@j557: jeżeli pijesz do tego, że ten uchodźca kłamał, to możliwe, chociaż zostały mu widoczne blizny po torturach, wejścia na śruby na rękach, blizny na karku. To są skryci, ale jak pisałam ciepli i wdzięczni ludzie. Oby tylko tacy się dostawali do Europy. Trzeba pomagać, byle nie ślepo.
  • Odpowiedz
@EugeniaEdytowany troche inna „kultura” tam panuje. W polsce jeden drugiemu da po mordzie, w bardziej drastycznych przypadkach sprzeda kose i jest to u nas relatywnie normalne i na porządku dziennym. Tam jak ktoś ma do kogoś problem to jedzie mu ostrzelać dom z kałacha.
  • Odpowiedz
@KingaM: masz rację, historie takich ludzi są bardzo przejmujące i ciężkie. Ja poznałam Afgańczyka, który był torturowany prądem, zabito mu dekadę temu żonę i 2 dzieci podczas zatrzymania.

A co sprawiło, że mu uwierzyłaś? Po samych bliznach trudno określić ich pochodzenie. Chłop mógł równie dobrze brać udział w jakiejś plemiennej wojence albo spaść z rusztowania. Realnie skrajny margines migrantów doświadcza jakichś represji, zwłaszcza tak brutalnych. Im bardziej spektakularnie coś brzmi,
  • Odpowiedz
@KingaM ale to wystarczy zapytać jakiegokolwiek taksiarza przecież XD ja jeździłam z takim jednym, to ciągle nawijał jak mu źle i tragicznie się żyje w Polsce... :P
  • Odpowiedz
@ camelinthejungle @j557 No właśnie na tym polega uwierzenie komuś, że wierzy się, co ktoś do ciebie mówi. Nie mam powodów mu nie wierzyć, a i tak nic to w moim życiu nie zmienia. Tym bardziej, że wiedząc co się działo w Afganistanie, co robiły obywatelom służby i Talibowie. Szkoda mi człowieka tak po ludzku.
  • Odpowiedz
Tym bardziej, że wiedząc co się działo w Afganistanie, co robiły obywatelom służby i Talibowie. Szkoda mi człowieka tak po ludzku.

@EugeniaEdytowany: Ogólnie rozumiem i całkiem prawdopodobne, że jest po prostu tak jak mówisz. Natomiast z własnych doświadczeń na Bliskim Wschodzie gdzie nabierałem się na wszystko już wiem, że zawsze trzeba mieć rezerwę jeśli nie mamy pewności co do danej osoby, a w Afganistanie był podobny scenariusz. Armia i rząd
  • Odpowiedz