Aktywne Wpisy

Krupier +102
W Szczecinie zamontowano na drodze rowerowej coś w rodzaju progów zwalniających. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że zamontowano je w miejscu, w którym rowerzyści mają pierwszeństwo. XD
https://radioszczecin.pl/1,496971,bezpieczniej-na-sciezce-rowerowej-wzdluz-ul-wszy
Czaicie to? Kierujący samochodem wyjeżdżają z drogi wewnętrznej więc włączają się do ruchu czyli muszą ustąpić wszystkim, ale to nie im zamontowano próg zwalniający, a kierującym jadącym po drodze z pierwszeństwem. XD
Przecież
https://radioszczecin.pl/1,496971,bezpieczniej-na-sciezce-rowerowej-wzdluz-ul-wszy
Czaicie to? Kierujący samochodem wyjeżdżają z drogi wewnętrznej więc włączają się do ruchu czyli muszą ustąpić wszystkim, ale to nie im zamontowano próg zwalniający, a kierującym jadącym po drodze z pierwszeństwem. XD
Przecież
źródło: 2025-11-15_176323686310
Pobierz
Co byście doradzili.
-Kupić małe mieszkanie w Krakowie (ok.30m²). Mam w Krakowie kilku znajomych i niedaleko rodzinę.
-Kupić średnie mieszkanie na Śląsku (+50m²). W Katowicach albo innym mieście. Nie znam tam nikogo. Na Śląsku jest więcej firm w mojej branży i lepsze stawki.
#nieruchomosci #krakow #katowice #slask
-Kupić małe mieszkanie w Krakowie (ok.30m²). Mam w Krakowie kilku znajomych i niedaleko rodzinę.
-Kupić średnie mieszkanie na Śląsku (+50m²). W Katowicach albo innym mieście. Nie znam tam nikogo. Na Śląsku jest więcej firm w mojej branży i lepsze stawki.
#nieruchomosci #krakow #katowice #slask
Co byście wybrali?
- Kraków 21.3% (182)
- Śląsk 78.7% (673)

#automatyka
#elektronika
Mam automat bramy przesuwnej firmy came. Monterzy podłączyli dwa przewody biały niebieski ( razem skręcone) pod wejście 2 I pomarańczowy biały ( razem skręcone) pod 7. Z tego co mówili to jest do sterowania otwarciem bramy styki typu NO, COM. Koniec tego przewodu jest doprowadzony do stacji zewnętrznej wideodomofonu ORNO. Tam jest dedykowana kostka Gate. Podłączyłem pod NO, COM. Mimo to brama się nie otwiera ani ze stacji wewnętrznej ani szyfrem. Mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie leży problem? Jeszcze jedno mnie zastanawia. W stacji wewnętrznej mam ikonkę "drzwi" do sterowania elektrozaczepem. To działa. A ikonka bramy jest opisana jako "brama 2" gdzie wydaje mi się, że brama 2 to sterownie np bramą garażowa a nie wjazdową.
Z drugiej stronie miernikiem podczas otwierania wideomofonie sprawdź czy przekaźnik zwiera te styki
@timo1990: zacznij od sprawdzenia, czy brama reaguje na fizyczne zwieranie tych przewodów.
Wszystko miałem dobrze, okazało się, że w ustawieniach stacji wewnętrznej był ustawiony inny przekaźnik. Dzięki za wszystkie podpowiedzi.