Wpis z mikrobloga

Mój pradziadek 6 listopada 1941 kupił sobie za 1245 Reischmarek samochód BMW model 315 "Cabriolimosine" z 6 cylindrowym czterosuwowym silnikiem o pojemności 1.5L i mocy 37 koni mechanicznych. Mam chyba pełną dokumentację do tego pojazdu z prawdopodobnie dowodem zakupu na picrelu.
#historiamotoryzacji #motoryzacja #historia #2wojnaswiatowa
wonsz337 - Mój pradziadek 6 listopada 1941 kupił sobie za 1245 Reischmarek samochód B...

źródło: IMG_20250706_044517

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 51
Nie znam niemieckiego i może to z mojego postu jest dokument z zarejestrowania w nowej władzy, czy cokolwiek innego, bo auto Niemcy zarekwirowali w czasie wojny i też dali podobno dokumenty od tego rekwirowania (biurokracja rzeszy była też komiczna). Przepraszam ale kompletnie nie znam niemieckiego a tłumacz zdjęciowy generalnie mało mi pomógł.
  • Odpowiedz
  • 167
@lol_cat: Biznes stolarski się kręcił, na śląsku Polacy i Niemcy żyli obok siebie wpadając raz pod władzę Niemiecką a potem Polską i znowu Niemiecką, nie było tam paskudnego Generalnej Gubernatorstwa tylko było to w Rzeszy. Dla nich na Śląsku nie zmieniło tak wiele jak np dla Warszawiaków.
  • Odpowiedz