Wpis z mikrobloga

U Mentzen-a poziom manipulacji sięgnął kosmosu.

Pociąg do Chorwacji załadowany na 100% (już pierwszego dnia 95%) a Mentzen sugeruje, że ceny połączeń lotniczych są tańsze.
Krytykować PKP można ale ta trasa to akurat strzał w 10 (zresztą Deutsche Bahm od dawna jeździ na różnych dalekich trasach turystycznych przynoszących ogromne zyski).

Nie jest to prawdą bo:

- Pociąg jedzie z Warszawy a załączony samolot z Rzeszowa
- Pociąg dojeżdża do Rjeki a samolot ląduje w Zadarze
- Załączona cena nie zawiera bagażu (w PKP oczywiście on jest)
- Lot powrotny jest droższy
- Pula biletów to całe 4 sztuki

Zresztą skoro trasa przynosi zyski i sprzedaje się dobrze - w czym problem?
Są zapewne osoby, które w spokoju mogą jechać 19h sącząc sobie piwko i co komu do tego.

#polityka #polska #konfederacja
Caracas - U Mentzen-a poziom manipulacji sięgnął kosmosu.

Pociąg do Chorwacji załado...

źródło: temp_file4543561590759639233

Pobierz
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Caracas nie zapomnij jeszcze o tym że pociąg jedzie 20h a samolot 2h a szybki google mówi że 120zl kosztuje lot z warszawy wiec dalej taniej niż tłuc się pociągiem 20 godzin xD
  • Odpowiedz
@Caracas: "Mentzen sugeruje, że ceny połączeń lotniczych są tańsze."
"Nie jest to prawdą bo:

- Pociąg jedzie z Warszawy a załączony samolot z Rzeszowa
- Pociąg dojeżdża do Rjeki a samolot ląduje w Zadarze"
XDDDDDD tłumaczać na ludzki: nie jest to prawdą bo nie lubie mentzena i sie zesrałem XDDDDDD
  • Odpowiedz
@Caracas: Cokolwiek zrobi rząd, opozycja nigdy niczego nie doceni, a jednak bilety już niemal w całości zostały wyprzedane.
Może niektórzy ludzie boją się samolotów, wolą podróżować pociągami przy okazji podziwiając widoki, nie wiem, ale zainsteresowanie jest ogromne.
Jak to mówią, psy (bo tych z opozycji ludźmi bym nawet nie nazwał) szczekają, karawana jedzie dalej.
  • Odpowiedz
  • 1
@Caracas nie chce go bronić ale jak to ostanio sprawdzałem to z Kato, bo tu w okolicy mieszkam to samolot wychodził taniej. Do tego czas. Samo połączenie spoko. Jednak dla mnie odpada, przy tej ilości urlopu tracić jeden dzień na pociąg to trochę duzo.
  • Odpowiedz
@Caracas: Ja bym wolał wiedzieć dlaczego PKP nie pokazuje opcji wykorzystania zniżki jak na jakimkolwiek innym pociągu z drugą klasą. Liczyłem na tańszą alternatywę na wakacje dla ludzi młodszych a dostałem w pysk 350 zł ceny bez możliwości obniżenia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 5
@Papieszpolak6996 Ustawowe zniżki (np. dla studentów, uczniów, emerytów, osób z niepełnosprawnościami) obowiązują wyłącznie na terenie Polski i nie są stosowane do biletów na pociągi międzynarodowe PKP Intercity. Wynika to z faktu, że ulgi te są gwarantowane polskimi przepisami prawa i finansowane z budżetu państwa tylko w zakresie przewozów krajowych. Po przekroczeniu granicy pociąg podlega już taryfom i przepisom międzynarodowym, które ustalane są wspólnie przez przewoźników z różnych krajów i nie przewidują
  • Odpowiedz
@Caracas: No to akurat memcen ma rację, za 350 ziko z odpowiednio wcześniejszą rezerwacją (jak to zwykle robią ludzie na wakacje) będę miał tańszy lot lub też taniej (i szybciej) wyniesie mnie pojechać samochodem. Liczyłem na tą opcję bo nigdy nie jechałem kuszetką, nawet byłem w stanie znieść że jest to wagon klasy TLK (bez klimy) ale to jest już k---a lekka przesada.

Prawdopodobnie taniej by mnie wyniosło pojechanie pociągiem
  • Odpowiedz
@Caracas: ten pociag bez kuszetk jest bez sensu, kuszetka z 500zl za osobe
samolot do zadaru w obie strony w 300zl mozna znalezc
tak pozostaje kwestia bagazu - w tanich mozesz wziac dokupic jeden 20kg na rodzine i styknie
  • Odpowiedz
@typbezkasy95: ale tu jest po prostu stwierdzenie faktu, czyli to ze loty sa tansze i 10 razy szybsze, po co dopisujesz dodatkową narrację jakiegoś "braku docenienia"?
  • Odpowiedz