Wpis z mikrobloga

U Mentzen-a poziom manipulacji sięgnął kosmosu.

Pociąg do Chorwacji załadowany na 100% (już pierwszego dnia 95%) a Mentzen sugeruje, że ceny połączeń lotniczych są tańsze.
Krytykować PKP można ale ta trasa to akurat strzał w 10 (zresztą Deutsche Bahm od dawna jeździ na różnych dalekich trasach turystycznych przynoszących ogromne zyski).

Nie jest to prawdą bo:

- Pociąg jedzie z Warszawy a załączony samolot z Rzeszowa
- Pociąg dojeżdża do Rjeki a samolot ląduje w Zadarze
- Załączona cena nie zawiera bagażu (w PKP oczywiście on jest)
- Lot powrotny jest droższy
- Pula biletów to całe 4 sztuki

Zresztą skoro trasa przynosi zyski i sprzedaje się dobrze - w czym problem?
Są zapewne osoby, które w spokoju mogą jechać 19h sącząc sobie piwko i co komu do tego.

#polityka #polska #konfederacja
Caracas - U Mentzen-a poziom manipulacji sięgnął kosmosu.

Pociąg do Chorwacji załado...

źródło: temp_file4543561590759639233

Pobierz
  • 117
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@seretu

ten pociag to najbardziej idiotyczny pomysl podrozowania jaki ktos kiedykolwiek wymyslil XDDDDD

Też bym go nie wybrał, ale z jakiegoś powodu bilety się wyprzedają, więc to był chyba dobry pomysł. Pasażerowie są zadowoleni, PKP zarabia, a Mentzen się śmieje, bo? Bo nie tak działa wolny rynek? XD
  • Odpowiedz
  • 2
Mi się chce do domu po dojechaniu na lotnisko a wykopki mówią mi że 2 dni w pociągu to jakaś alternatywa xd

Może jakbym jechał na 3 tygodnie i na trasie przejazdu byłyby jakieś dobre miejscówki to może miałoby to sens, i to też pod warunkiem że to byłby bilet który upoważnia mnie do odbycia tej podróży z przerwami w miesiąc, coś na wzór niemieckiego biletu weekendowego.
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@Papieszpolak6996 To zniżka dla żołnierzy niezawodowych. Miałem taką podczas studiów na Akademii Morskiej (gdzie było też studium oficerskie obowiązkowe) pomimo, że były to studia cywilne.

Teraz poboru nie ma więc zniżka jedynie w sumie dla studentów kierunków oficerskich.

Jednak bilet nie kosztuje 22 zł. Równie dobrze mogę powiedzieć, że lot na trasie Szczecin - Warszawa jest za darmo. Zapraszam zostać Senatorem
  • Odpowiedz
@SHOGOKI: Właśnie tu jest kolejny problem. Istnieją w Polsce organizowane przez PKP właśnie takie pociągi wycieczkowe, stające na kilka godzin w ciekawszych miejscowościach (albo istniały, nie wiem czy dalej są). Ten pociąg ma dosłownie jeden dłuższy (2 godziny) postój. Na stacji postojowej, najpewniej z powodu braku pierwszeństwa.
  • Odpowiedz
@Caracas: No nie. Zniżka dla niezawodowych obejmuje wszystkich niezawodowych, nie tylko studentów uczelni wojskowych. DZSW i WOT też mają tą zniżkę, dlatego napisałem że zapraszam do mundurowych. Mimo wszystko senator to dość elitarne stanowisko, zostać studentem lub żołnierzem WOT może każdy. Dalej to z resztą nie tłumaczy absurdalnej ceny biletu do Rijeki.
  • Odpowiedz
@Caracas: Wow, a przez wszystkie lata ile zostało wje*ane z polskiego podatnika na tę pasożytniczą instytucję ?
PKP trzeba sprywatyzować i niech sobie prywaciarz robi kolej gdzie mu się podoba, nawet do Mińska.
Wypad mi z państwową koleją, lotnictwem, czy nawet autostradami.
  • Odpowiedz
@Filipterka25: 350 złotych to nie jest normalna cena za siedzenie w wagonie 2 klasy. Ministerstwo infrastruktury się zbłaźniło, razem z resztą z PKP które błaźni się regularnie, a szkoda bo jest prawdopodobnie jedyną sensowną alternatywą dla samochodów.
  • Odpowiedz
@Aik32fr45yd: No chyba ci się w głowie p------o. Spółki skarbu państwa są właśnie po to żeby były państwa. One nie mają ponad wszystko przynosić zysku tylko spełniać misję społeczną. Misją PKP jest udostępnianie polakom ujednoliconego środka transportu osobowego i towarowego oraz transportowanie ludzi i sprzętu w wypadku wojny. Przez takie libkowe myślenie jak twoje jesteśmy znani z produkowania brudu i smrodu bo wszelkie rzeczywiście istotne megainwestycje były regularnie u---------e od
  • Odpowiedz
350 złotych to nie jest normalna cena za siedzenie w wagonie 2 klasy.

@Papieszpolak6996: To jest całkowicie normalna cena na taki dystans. Głupie 250 kilometrów po kraju to koszt od 60 do 85 złotych zależnie od klasy i opcji.

Wypad mi z państwową koleją, lotnictwem, czy nawet autostradami.

@Aik32fr45yd: korwinizm kopalny, rzadki objaw uwiądu umysłowego.
  • Odpowiedz
  • 0
@Caracas

zresztą Deutsche Bahm od dawna jeździ na różnych dalekich trasach turystycznych przynoszących ogromne zyski

Jakieś dane, czy kolejne żerowanie na ambitny i zaradny Niemiec kontra zacofany i głupi Polak? Bo dług Deutsche Bahn przekracza już ponad miliard euro, a przewoźnik na tle swoich odpowiedników w Japonii, Francji, czy Włoszech ma fatalną opinie. Co prawda podaje link odnoszący się do sytuacji ogólnej Deutsche Bahn, a nie konkretnie do kursów turystycznych, ale
  • Odpowiedz
  • 2
@Filipterka25 przeciez to jest chwila hahahahaha o czym tu czlowieku piszesz XDDDD takie fikołki robicie ze to sie glowa nie miesci hahaha Nie pod zadnym wzgledem pociag do chorwacji nie jest ani szybszy ani bardziej komfortowy wbijacie to sobie do tych pustych łbów XDDDD
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Z Katowic do Kołobrzegu bilet normalny kosztuje 80 złotych. Dla mnie ten bilet kosztuje 19 złotych. Jest to dystans 500 kilometrów. Bilet na bardzo podobny dystans, ledwo 100 kilometrów dłuższy, do Rijeki, kosztuje 366 złotych na oficjalnej stronie intercity oraz nie są na niego honorowane żadne zniżki. Pociąg jedzie prawie 3 razy dłużej niż do Kołobrzegu. To absolutnie nie jest normalna cena i mówię to jako osoba która z
Papieszpolak6996 - @Filipterka25: Z Katowic do Kołobrzegu bilet normalny kosztuje 80 ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Aik32fr45yd: Nie jest realizowana? XDDD To rozumiem że na studia i do pracy dojeżdżałem pociągiem widmo?
Na tle Europy mamy bardzo dobrze rozwiniętą kolej, mogłaby być jeszcze lepiej rozwinięta i na to liczę. Na jeżdżenie samochodem do roboty i na uczelnię wywalałbym nieporównywalnie większe pieniądze. Mózg sobie najlepiej sprywatyzuj, przetsiembiordza na pewno lepiej z niego skorzysta.
  • Odpowiedz