Wpis z mikrobloga

#motocykle Jeździ ktoś w lustrzanym wizjerze? Zakupiłem sobie lustrzankę do swojego kasku nie sprawdzając wcześniej przepisów, dzisiaj szybka przyszła i w środku jest karteczka że wizjer jest tylko do użytku torowego, nie jest przeznaczony na ulicę. Co najlepsze, na oficjalnej stronie HJC nie było takiej informacji. Na przeźroczystym jest jakaś nalepka E1 a na lustrze nie, czyli nie ma homologacji.

Czy ktoś z was miał problemy przy kontroli przez wizjer?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheMatate: To jest dupochron producenta, nie ma żadnych przepisów które nakazywałby Ci jeździć w jakkolwiek homologowanym wizjerze. Art 40 PORD.
  • Odpowiedz
@TheMatate:
Jeżdżę w takim, ale żadnej kontroli jeszcze nie miałem.

Wątpię żeby się policja czepiała akurat o wizjer.

Inaczej blenda też byłaby zabroniona. I okulary przeciwsłoneczne.
  • Odpowiedz
@Bodzias1844: na moim ciemnym HJC jest "if tinted: for daytime use only". Na przezroczystym to samo, ale jest też E1.

@TheMatate: na czarną nikt nigdy nie zwrócił uwagi, ale za wiele kontroli to ja nie miałem. Dodam tylko, że późnym wieczorem / w nocy to zmieniam na jasną szybę.
  • Odpowiedz
@TheMatate: chyba zależy od kraju, coś mi się kojarzy, że w UK na przykład można tylko w dzień i jeśli ma określony % przeźroczystości.
  • Odpowiedz
@GomezNieWiedzial: bell qualifier. Moje jedyne zastrzeżenie jest takie, że jak jest gołe niebo, zachód słońca i wali prosto w oczy to mimo wszystko wizjer mógł by być trochę ciemniejszy, ale nie mam porównania do kasku z blendą, więc nie wiem na ile tam lepiej chroni przed światłem. W ciągu dnia jest git bo nie zastanawiasz się czy za jasno, czy za ciemno. Po zmroku też nie ma problemu z jazdą
  • Odpowiedz
@WybuchowyCzajnik: blenda tak samo, słabo się sprawuje na słońce przy zachodzie czy wschodzie słońca

Ma to związek z długością fali, rozproszeniem itp. Musiałbyś mieć drugi wizjer tylko na taką sytuację ¯\(ツ)/¯

Albo daszek ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz