Wpis z mikrobloga

Cześć. Jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu domu. Szukamy projektu domu parterowego o prostej konstrukcji, bez garażu w bryle budynku. Według WZ szerokość elewacji frontowej do 15,6 m i dach dwuspadowy. Interesują nas domy z 4 pokojami zamykanymi (jedno dziecko w drodze, kolejne w planach :) + ja potrzebuję miejsca do pracy zdalnej), salonem, zamykaną kuchnią i 2 łazienkami. Rozważamy projekt TK105: https://www.extradom.pl/projekt-domu-tk105-WBE1010

Zmiany, które chcielibyśmy wprowadzić w tym projekcie:
1. zamykany na korytarz salon, drzwi przesuwne chowane w ścianie;
2. w kuchni i pomieszczeniu technicznym zwykłe okno, a nie tarasowe;
3. WC powiększone, aby zmieścił się w nim dodatkowo prysznic (obojętnie czy kosztem pokoju czy sieni).

Co myślicie o tym projekcie? Macie jakieś sugestie odnośnie zmian, które warto wprowadzić?

#dom #budowadomu #budujzwykopem #projektydomow
lukasz-wieckowski - Cześć. Jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu domu. Szukamy pr...

źródło: image

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz-wieckowski: Absolutnie najlepszy pomysł to jest iść do architekta i jego zapytać :-) Nam architekt bardzo pomógł w projektowaniu domu i... wybił z głowy wiele głupich pomysłów ;-)

Ja mam salon otwarty... na wszystko i nie chciał bym go zamykać. To dodaje przestrzeni a dzieciaki i tak będą łazić wszędzie - nie zamkniesz je ani siebie przed nimi ;-) Jeżeli obawiasz się zapachów to dobry wyciąg (na zewnątrz) rozwiązuje e większość
  • Odpowiedz
@lukasz-wieckowski: Czy zadawałeś sobie takie pytania:
- Gdzie ma się suszyć ubranie (czy będzie suszarka bębnowa, a jeśli tak, to czy na pewno wszystko chcesz do niej wkładać)? Będzie rozwieszone w szuszarni 1,8m na 1,8m bez okien?
- Gdzie ma stać odkurzacz (czy może będzie centralny) tak żeby było wygodnie go używać?
- Czy szafa w tak malutkim przedsionku starczy na wszystkie kurtki i buty domowników, a jeśli nie, to gdzie te rzeczy
  • Odpowiedz
@lukasz-wieckowski: Idź do architekta i zrób projekt indywidualny. Na budowę wydasz jakieś 700-800k zł to te dodatkowe 5k to nic, za adaptacje i zmiany w projekcie i tak będziesz musiał zapłacić.

Ja mam 4 pokoje zamykane, małą garderobę, małą spiżarnie, 1 łazienkę + WC, mała kotłownia i wszystko wyszło 138 m2. Imho 4 pokoje to minimum 135m2 jeśli chcesz miesć miejsce żeby wstawić gdzieś normalną szafę w pokojach.

Zrozumiałbym jeszcze
  • Odpowiedz
@kwanty: @konto_do_filtrowania: Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi i poruszenie rzeczywiście kilku kwestii o których z żoną nie myśleliśmy. Ten projekt domu w sumie to przykładowy z internetu, który nam się spodobał. Będziemy szli do firmy budowlanej, która ma swojego architekta, żeby go dostosować, uwzględnić nasze zmiany oraz pomysły i sugestie od architekta.
- Zamykany salon sprawdził się u mnie w domu rodzinnym: impreza w salonie, jakieś karaoke, a reszta domowników
  • Odpowiedz
Zrozumiałbym jeszcze zamykaną kuchnię, ale zamykany salon? Przecież to taka alienacja rodziny gdzie każdy się zamknie w swoim pomieszczeniu i nie będzie żadnego kontaktu.

@Zabi96: @lukasz-wieckowski O właśnie, słuszna uwaga. lepiej mieć otwartą przestrzeń i bardziej się integrować niż pozamykać wszystko. A jak zrobisz głośną imprezę to zamykana sypialnia i zamykany salon nie pomogą... w blokach sąsiedzi piętro niżej będą słyszeć a co dopiero przez parę zwykłych wewnętrznych drzwi.

Jedna
  • Odpowiedz