@mdk007 ogólnie z elektrycznych rzeczy do sterowania na odleglosc jakie sie przydaja to: rolety antywlamaniowe, kamery, otwieranie bramy (dla kuriera, razem z kamera), ogrzewanie/klima (jesli pracujesz poza domem). Fajne jest tez gaszenie swiatel przy pojsciu spac.
@mdk007: Ja mam home assistant, wszędzie gdzie mogłem dawałem głębsze puszki i większość świateł mam smart na przyciskach chwilowych i przekaźnikach mini oxt na zigbee bardzo wygodne i do tego sterowniki dla rolet zewnętrznych, licznik + kilka czujek ruchu/temperatury, integracja z rainbirdem do podlewania i ustawienia sterowania tymi rzeczami o róznych godzinach. Jak będę miał czas to zainstaluję pompę cyrkulacyjną do wody w domu która się będzie załączać jak ludzie
@mdk007: rolety, ogrzewanie, klimatyzacja - połączone w jeden system oswietlenie sciemnialne normalnie jasne, ale jak ci przyjdzie pomysł wstać o 1 do kuchni to zeby było przyciemnione drzwi/bramy, alarm, obsługiwane zdalnie podlewanie automatyczne czujnik zalania plus odciecie automatyczne wody gniazdko od żelazka wylaczane zdalnie zeby sie nie wracac, ale ogolnie gniazdka fajnie tez zrobic wincyj nie pamietam
@mdk007: jak jestes juz prawie w stanie deweloperskim to troche za pozno na smart home, teraz to mozesz sobie wifi porządne zamontować i bawic sie chinskimi gównem
@ooooooooo Jeszcze czekają mnie gładzie i sufity podwieszane, więc w razie czego mogę trochę kabli jeszcze rzucić. Zastanawiam się tylko do czego warto.
Totalnie nie wifi, są lepsze rozizania (np.: Zigbee, Z-Wave, Thread, Matter, LoRA, etc.)
@Mark666: idealnie byloby po kablu ale jesli już stan deweloperski to pozostaje bezprzewodowo i w zaleznosci co to bedzie to do tego dobiera sie standard, ale wszystkie ktore przytoczyles wymagają bramek, mają niską przepustowość i jesli OP ma dom wolnostąjacy na wsi to nie grozi mu zaklócanie transmisji wifi i ja bym postawil na wifi na osobnym
@mdk007: Hej, proponuję instlacje smarthome tzw. centralną montowaną w rozdzielnicy i do tego 3 opcje w których mogę pomóc. 1. SUPLA czyli porosty smarthome w chmurze, 2. LOXONE premimu smarthome z własnym serwerem. 3. HOMEASSISTANT otwarty i najtańszy smarthome, ale trzeba trochę go poznać i rozumiem podstawy programowania. Do każdego z nich w przypadku sterowania świateł, rolet, bram, itp. proponuję sterowniki mojej produkcji do rozdzielnicy na szynę DIN np. https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/3-sm-lite-1616r.html
Jestem w trakcie budowy domu dla siebie, około 100m2, parterowy.
Zbliżam się do stanu deweloperskiego i pojawiło się pytanie o Smart Home.
Zastanawiam się czy warto montować i co warto montować.
Moglibyście doradzić jakie rozwiązania są naprawdę fajne, a jakie to zwykły nieużywany bajer?
oswietlenie sciemnialne normalnie jasne, ale jak ci przyjdzie pomysł wstać o 1 do kuchni to zeby było przyciemnione
drzwi/bramy, alarm, obsługiwane zdalnie
podlewanie automatyczne
czujnik zalania plus odciecie automatyczne wody
gniazdko od żelazka wylaczane zdalnie zeby sie nie wracac, ale ogolnie gniazdka fajnie tez zrobic
wincyj nie pamietam
Do drzwi
Do bramy
Do narożników domu (Kamery)
Zasilanie:
Totalnie nie wifi, są lepsze rozizania (np.: Zigbee, Z-Wave, Thread, Matter, LoRA, etc.)
a
@Mark666: idealnie byloby po kablu ale jesli już stan deweloperski to pozostaje bezprzewodowo i w zaleznosci co to bedzie to do tego dobiera sie standard, ale wszystkie ktore przytoczyles wymagają bramek, mają niską przepustowość i jesli OP ma dom wolnostąjacy na wsi to nie grozi mu zaklócanie transmisji wifi i ja bym postawil na wifi na osobnym