Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #smarthome #technologia #budowadomu

Jestem w trakcie budowy domu dla siebie, około 100m2, parterowy.
Zbliżam się do stanu deweloperskiego i pojawiło się pytanie o Smart Home.

Zastanawiam się czy warto montować i co warto montować.
Moglibyście doradzić jakie rozwiązania są naprawdę fajne, a jakie to zwykły nieużywany bajer?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mdk007 ogólnie z elektrycznych rzeczy do sterowania na odleglosc jakie sie przydaja to: rolety antywlamaniowe, kamery, otwieranie bramy (dla kuriera, razem z kamera), ogrzewanie/klima (jesli pracujesz poza domem). Fajne jest tez gaszenie swiatel przy pojsciu spac.
  • Odpowiedz
@mdk007: Ja mam home assistant, wszędzie gdzie mogłem dawałem głębsze puszki i większość świateł mam smart na przyciskach chwilowych i przekaźnikach mini oxt na zigbee bardzo wygodne i do tego sterowniki dla rolet zewnętrznych, licznik + kilka czujek ruchu/temperatury, integracja z rainbirdem do podlewania i ustawienia sterowania tymi rzeczami o róznych godzinach. Jak będę miał czas to zainstaluję pompę cyrkulacyjną do wody w domu która się będzie załączać jak ludzie
  • Odpowiedz
@mdk007: rolety, ogrzewanie, klimatyzacja - połączone w jeden system
oswietlenie sciemnialne normalnie jasne, ale jak ci przyjdzie pomysł wstać o 1 do kuchni to zeby było przyciemnione
drzwi/bramy, alarm, obsługiwane zdalnie
podlewanie automatyczne
czujnik zalania plus odciecie automatyczne wody
gniazdko od żelazka wylaczane zdalnie zeby sie nie wracac, ale ogolnie gniazdka fajnie tez zrobic
wincyj nie pamietam
  • Odpowiedz
@mdk007: jak jestes juz prawie w stanie deweloperskim to troche za pozno na smart home, teraz to mozesz sobie wifi porządne zamontować i bawic sie chinskimi gównem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ooooooooo Jeszcze czekają mnie gładzie i sufity podwieszane, więc w razie czego mogę trochę kabli jeszcze rzucić. Zastanawiam się tylko do czego warto.
  • Odpowiedz
teraz to mozesz sobie wifi porządne zamontować

Totalnie nie wifi, są lepsze rozizania (np.: Zigbee, Z-Wave, Thread, Matter, LoRA, etc.)

bawic sie chinskimi gównem

a
  • Odpowiedz
Totalnie nie wifi, są lepsze rozizania (np.: Zigbee, Z-Wave, Thread, Matter, LoRA, etc.)

@Mark666: idealnie byloby po kablu ale jesli już stan deweloperski to pozostaje bezprzewodowo i w zaleznosci co to bedzie to do tego dobiera sie standard, ale wszystkie ktore przytoczyles wymagają bramek, mają niską przepustowość i jesli OP ma dom wolnostąjacy na wsi to nie grozi mu zaklócanie transmisji wifi i ja bym postawil na wifi na osobnym
  • Odpowiedz
@mdk007: Hej, proponuję instlacje smarthome tzw. centralną montowaną w rozdzielnicy i do tego 3 opcje w których mogę pomóc. 1. SUPLA czyli porosty smarthome w chmurze, 2. LOXONE premimu smarthome z własnym serwerem. 3. HOMEASSISTANT otwarty i najtańszy smarthome, ale trzeba trochę go poznać i rozumiem podstawy programowania. Do każdego z nich w przypadku sterowania świateł, rolet, bram, itp. proponuję sterowniki mojej produkcji do rozdzielnicy na szynę DIN np. https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/3-sm-lite-1616r.html
  • Odpowiedz