Wpis z mikrobloga

@thorgoth: Manipulacja polega na dołączeniu biednych krajów, do tych bogatych w celu sztucznego zaniżania średniej. To jakby do USA dołączyć najbiedniejsze kraje świata w celu pokazania, że Rosja jest bogatsza od nich.
Gdyby legenda nie dotyczyłaby PKB na osobę to nie pisałbym o manipulacji. A skoro Warszawa jest taka bogata, to trzeba było oddzielić na mapce Podlasie, Warmię i Mazury i inne biedne regiony - można byłoby przekaz zmanipulować jeszcze
  • Odpowiedz
  • 57
@mariecziek: o jakiej ty średniej mówisz przy mapce o łącznym GDP na dany obszar?

Gdyby autor mapki robił ją per capita, to moglby zrobić ją jeszcze bardziej efekciarska, bo zamiast Bałtów dalby Rosję.

Brzmisz jakbyś intelektualnie był konfiarzem; gdzieś ktos dzwonił ale ogólnie to nie wiesz w ktorej parafii i pitolisz. Daj mi jakiś powód żeby cie nie dać na czarno.
  • Odpowiedz
@thorgoth: A o takiej średniej - że skoro sama Estonia ma większe PKB per capita, to te 13.3k z twojej mapki może być wyłącznie średnim. Bierzemy kraje bogatsze od Polski: Litwa, Łotwa, Estonia i obniżamy PKB per capita, dodając biedaków z Białorusi, Ukrainy, Mołdowy, Rumunii i Bułgarii i nagle mamy Poland stronk!

Możesz mnie dawać na czarno - będę widział mniej politycznych wojenek na wykopie. Myślałem, że wojenki skończą się
  • Odpowiedz
  • 3
ale co ty p--------z o średniej, jak tam jest suma xD

@walciak Ma rację o tyle, ze tam jest fragment ze średnia na głowę. I faktycznie Mołdawia z Ukrainą zaniżą.

Z drugiej strony nie o to chodzi z tą mapką. Clou jest inne, więc @mariecziek się trochę czepiasz.
  • Odpowiedz
@BenAli: No dlatego właśnie pytałem czy to trochę nie manipulacja, skoro każde z państw Bałtyckich z osobna ma wyższe PKB per capita. Gdyby nie ten napis na legendzie, to bym się nie czepiał.
  • Odpowiedz
  • 1
No dlatego właśnie pytałem czy to trochę nie manipulacja, skoro każde z państw Bałtyckich z osobna ma wyższe PKB per capita. Gdyby nie ten napis na legendzie, to bym się nie czepiał.

@mariecziek Myślę, ze to po prostu w ramach ciekawostki, ale faktycznie mogę połączy Kongo z Monako i na mapie pokazać, ze mamy większe PKB na głowę niż Monako ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
nagle mamy Poland stronk!

@mariecziek: ty wciąż odnosisz się do średniej ale mapka wciąż przedstawia SUME.
Gdyby odciąć najbogatsza Estonie i dodac Macedonie to niczego by w tej mapie nie zmieniło. Wciąż byłaby to mapa pokazująca SUME oraz pewien podobny obszar. I wciąż byłoby, jak piszesz Poland Stronk, szczególnie dla tych którzy nie rozumieją co czytają.

Obstawiam że to co chciałeś przekazać to "moja Litwa jest troszeczkę bogatsza per capita". Jeszcze żebyś
  • Odpowiedz
@thorgoth takie porównania są głupie bo wszystko jest relatywne , polska jest bogatsza od europy wschodniej ale jeden region Niemiec jest bogatszy od Polski , znowu Kalifornia jest bogatsza od Niemiec ¯_(ツ)
Nie trudno wygrać jak się bijesz z ekonomia iście afrykańska ¯_(ツ)
  • Odpowiedz
  • 5
@Linnior88: Niemcy to jedna z najpotężniejszych gospodarek świata. Technologicznie Niemcy są lokomotywą światowej gospodarki. Oba kraje to górne decyle światowego bogactwa, po prostu Niemcy są bardzo bogate, a Polska jest średnio bogata.

Gdyby na planecie ziemia zeskalowac mieszkancow do populacji 100 ludzi, to Polak byłby w top25 najbogatszych, Niemiec w top10. Dolna połowa ludzkości zas zazdroscilaby obydwu
  • Odpowiedz