Wpis z mikrobloga

W tych zarobkach lekarzy najlepsze jest to, że w sumie samemu trzeba dociec jak dużo się tam zarabia xD jakbym nie widział tych ogłoszeń po minimum 200 zł/h dla gościa bez specjalizacji (czyli taki odpowiednik programisty juniora), to bym w życiu nie pomyślał, że aż tak duża kasa tam leci. Kiedyś to nawet nie wiedziałem, że oni mogą na B2B siedzieć i wyciągać chore stawki na kontraktach płacąc niskie podatki na ryczałcie 14%, tylko myślałem, że oni na UoP pracują xD W mediach czy nawet jak zapytasz bezpośrednio jakiegoś lekarza to zawsze jest narracja, że tutaj wesoło to nie jest, pieniądze może nie są tragiczne, ale przecież pełno tu nadgodzin, dyżury, duża odpowiedzialność, więc ogólnie to średnio się opłaca. A programiści byli na tyle głupi, że sami rozgłaszali jak dużo się w IT zarabia, coś tam się przez godzinkę porobi zdalnie i fajrant, psując tym sobie własną branże xD
#programista15k #programowanie #medycyna #pracait #lekarz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bart40404: no to dawajta geniusze skoro ro takie proste to czemu nie idziecie na ten kierunek? Droga wolna, tak sie sklada ze studiuje, a poziom jest tak chory i wysoki ze bede sie dlugo zbierac psychicznie z tego a to dopiero moja poczatkowa część drogi by zostac lekarzem. Bardzo mi sie podoba jak ludzie tu raz w tygodniu wstawiają takie wpisy. Takie to proste to idzcie, nawet dostac sie jest
  • Odpowiedz
  • 0
@antekstr: przecież dokładnie to wytłumaczyłem kilka komentarzy wyżej czemu nie poszedłem na medycynę - nie lubiłem zakuwania z biologii, jak szedłem na studia 10 lat temu to w IT był rozkwit, a w medycynie aż tak wesoło nie było dla przeciętnego lekarza w budżetówce. A teraz już dla mnie za późno na przebranżowienie, bo niedługo będę mieć dzieci na utrzymaniu, a studiowanie dzienne medycyny oznacza 6 lat bez dochodu. Poza
  • Odpowiedz
@bart40404: fajnie w tej Polsce jest, bo na zachodzie jhest i bezrobocie.
Tyle ze w PL prawie nie ma lekarzy na umowie o prace. Wszystko na b2b jako przedsiebiorcy.

Specyfika rynku. A jak siem klimat zmieni i roszczenia zaczna sie realne to bedzie ciekawie.
  • Odpowiedz
@bart40404: nie no blagam, ty chyba nie mowisz tego wszystkiego poważnie? Co ty myślisz, ze ja lubilem.sie uczyc o paprotkach? Co za beznadziejna wymowka. Tk tak jakbym ja mowil ze gralbym dzis w Bayernie ale nie chcialo mi sie chodzic na treningi piłki nożnej. Tu nie ma czegoś takiego ze biologia nie wchodzila do glowy, to po prostu lenistwo. Przesiadzialem mnostwo godzin czytajac jakies gowno o grzybach a jesem teraz
  • Odpowiedz
  • 2
@antekstr: tylko jak wybierałem studia to miałem 18 lat, więc może to się wydawać niedojrzałe z aktualnej perspektywy xD a w tamtym momencie wydawało się to nawet logiczne, 10 lat temu IT przeżywało całkowity renesans, a lekarze jeśli nie mieli prywatnego gabinetu i dobrej renomy to kokosów nie zarabiali, bo w budżetówce było dużo gorzej niż teraz, a do tego B2B i kontrakty wśród lekarzy było bardzo rzadkie. Oczywiście z
  • Odpowiedz
możliwości w zasadzie nieskończone podwyżki nieskończone

@m0rdeczka: możliwości kończą ile twój organizm jest w stanie przepracować na raz realnie 300-350h w miesiącu to maks ile można pociągnać przez pół roku - rok, ten biznes kompletnie się nie skaluje. Dla zwykłego lekarza stawka 200-250zł za godzinę pracy to sufit którego się nie przeskoczy, chyba że jesteś jakimś wybitnym specjalistą top1% albo np idziesz w rozwój naukowy i jesteś profesorem to sobie
  • Odpowiedz