Wpis z mikrobloga

Iran pewnie żałuje, że nie zamówił w 2007 r. tych 250 sztuk Su-30 i 30 sztuk powietrznych tankowców, których zakup negocjował wtedy z Rosją ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Wygląda na to, że Izrael dobije irańskie lotnictwo i OPL, a potem będzie bez przeszkód dobijał irańskie ośrodki badawcze.

Wiele razy pisałem, że wojna powietrzna to najbardziej utechniczniony rodzaj konfliktu, gdzie liczebnością nie nadrobi się jakości.

#iran #izrael #wojna #lotnictwo #militaria
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@adam-pajac: Izrael najpierw uderzył w dowództwo sił powietrznych, obrony przeciwlotniczej i wojsk rakietowych, więc najpewniej doszło do ogromnego chaosu i braku skoordynowanej odpowiedzi. Inna sprawa, że może znowu wyszła na wierzch skostniała struktura azjatyckich armii, gdzie niższe szarże nie potrafią przejąć inicjatywy kiedy brak jest rozkazów z góry.
  • Odpowiedz
Wiele razy pisałem, że wojna powietrzna to najbardziej utechniczniony rodzaj konfliktu, gdzie liczebnością nie nadrobi się jakości.

@wjtk123: drony vs lotnictwo strategiczne? Tego nie przewidziałeś, co nie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Nieszkodnik: A co utechnicznionego jest w starych, trzymanych po chmurą bombowcach, w niezabezpieczonych bazach? No właśnie technika wygrała tutaj z bylejakością.
  • Odpowiedz
@wjtk123: Mysle ze bardziej zaluja ze nie zaatakowali Izraela w pierwszym tygodniu wojny w gazie. Gdy istnial jeszcze Hamas, Hezbollah i Assad rzadzil Syria. Moze wtedy tez by p--------i ale by mieli duzo wieksze szanse niz teraz
  • Odpowiedz
. tych 250 sztuk Su-30 i 30 sztuk powietrznych tankowców

@wjtk123: O ile o coś o Su-30 słyszałem, to gdzie wyczytałeś o tych 30 cysternach?
btw. Już widzę oczyma fantazji, jak kacapy wywiązują się z tak wielkiego kontraktu, jak sami nastukali dla siebie lekko powyżej 100 sztuk. Ostatnią maszynę przekazaliby chyba w roku 2050...¯\(ツ)/¯

Wiele razy pisałem, że wojna powietrzna to najbardziej utechniczniony rodzaj konfliktu, gdzie liczebnością nie nadrobi
  • Odpowiedz
  • 0
@ZionOfel: Izrael nadal miałby przewagę technologiczną oraz z powodu dokładnego planowania, ale musiałby wziąć pod uwagę przeciwdziałanie ze strony tych samolotów, które teoretycznie są w stanie zagrozić ich maszynom, w szczególności tym 4 generacji. To wpłynęłoby na dynamikę i skuteczność ataku i być może nawet na decyzję o jego przeprowadzeniu. Na przykład, na jeden cel zamiast 6x F-35 i 4x F-15 musieliby posłać 12x F-35 i 8x F-15, odkładając na
  • Odpowiedz
@wjtk123: No tak, planowanie uległoby zmianie, a Izrael też ma swoje bolączki i ograniczenia, jak brak odpowiedniej liczby latających cystern. Mają tylko 7 Boeing KC-707 "Re’em" i zamówione 4 Boeing KC-46A Pegasus, w tym roku chyba zaczną odbierać je.

Rosja dostarczyła Indiom przez 10 lat lekko ponad 100 maszyn, resztę Indie klepały już u siebie z tego co wiem.
  • Odpowiedz