Wpis z mikrobloga

Siema, mam pytanko do osób W IT na JDG.
Prowadzicie sobie księgowość sami czy macie księgowe?

Mój case - ryczałt 8.5% + Vatowiec: 3-5 dokumentów w miesiącu
Księgowa bierze ode mnie 350 zł netto miesięcznie.
Pozycje na fakturze:
Usługa księgowa - 170 zł
Rozliczenie VAT - 60 zł
Naliczenie podatku PPE - 60 zł
ZUS DRA - 60 zł

Ostatnio w------o mnie naliczenie dodatkowej opłaty (raz w roku)
Rozliczenie roczne składki zdrowotnej - 180 zł netto (trochę dużo imo, ale chętnie poczytam jak to jest u Was).
oraz
Rozliczenie roczne PIT28/PIT36/PIT36L - 200 zł netto (też dużo, myślałem wgl że to jest wliczone w cenę "Usługi księgowej)

Czy to nie są ogólnie za wysokie ceny? Imo to trochę za dużo. Bardzo mocno zastanawiam się nad samodzielnym prowadzeniu księgowości np. w iFirma, inFakt itd.
Jak to działa w takim wypadku? Wrzucasz faktury do systemu i wylicza Ci wszystkie opłaty za dany miesiąc i jakie deklaracje masz wysłać? Chętnie poczytam opinie od ludzi którzy sami robią sobie księgowość i w jaki sposób to robią.

#jdg #ksiegowosc #ifirma #infakt #b2b #dzialalnoscgospodarcza #zus
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zadymka-fiufiu Z tym 8.5% na IT urząd skarbowy potrafi być bardzo upierdliwy o dokumentację i udowadnianie, że to aby na pewno jedyne co robisz to doradztwo albo utrzymanie istniejących systemów lub prace naukowe, uważaj bo potem mogą dowalić wezwanie do zapłaty różnicy z odsetkami, znam dwóch chłopów co musieli w pół zbudowane domy sprzedawać. Myślę, że lepiej mieć własną księgową i skonsultować się raz na jakiś czas z doradcą podatkowym, jeden
  • Odpowiedz
@prabab:

znam dwóch chłopów co musieli w pół zbudowane domy sprzedawać.

Ze wszystkich historii które się nie wydarzyły, ta nie wydarzyła się najbardziej.
  • Odpowiedz
@prabab: Policz sobie ile potencjalnie maksymalnie Twój wymyślony kolega musiałby oddać różnicy do urzędu a potem się zastanów dwa razy przed pisaniem takich głupot.
  • Odpowiedz
@tagan Przepraszam, ale czy Ty wziąłeś metaforę dosłownie? Chodzi o to, że dostało im się po dupie tak, że fundamentalnie musieli zmienić życiowe plany i porzucić to, co już zdążyli poczynić w ich realizacji. Nie będę przecież pisał na Wypoku historii ich życia bo nie jest ona moja do opowiedzenia.
  • Odpowiedz
@zadymka-fiufiu: 250zł u mnie coś takiego. Nie naliczam nic za rozliczenie zdrowotnej i pita.

Czyli tanio nie masz, ale czy 100zł to wystarczający powód aby zmienić księgowość, jak jesteś z nich zadowolony?.
  • Odpowiedz