Wpis z mikrobloga

Cześć,

Posiadam nowe łóżko które chciałbym wykorzystać w pokoju dziecka. Niestety, średnio mi się nie podoba

Może nie widać na zdjęciu ale jest bardzo żółte, lśniące i po prostu brzydkie 😉

Pomyślałem nad tym jak je upiększyć i np pomalować na inny kolor. Jak podjąć się takiego przedsięwzięcia? Jakie kroki? Szlifowanie, malowanie jakimiś podkładami czy od razu docelową,, kolorową farbą?

Czy może są inne sposoby aby pozbyć się ‘żółtości’?

Info od producenta co do wykończenia:

“wykończone jest podwójną warstwą najwyższej jakości półmatowych, bezbarwnych lakierów, podkreślających naturalną strukturę i barwę drewna sosnowego. “

#diy #drewno #stolarstwo #remontujzwykopem #budujzwykopem
ATAT-2 - Cześć,

Posiadam nowe łóżko które chciałbym wykorzystać w pokoju dziecka. Ni...

źródło: Screenshot 2025-06-12 at 11.49.50

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: Podkład najpierw. Jak ten z tej firmy https://jeger.pl/produkty/jeger-special-primer#p=71&v=79 to nie trzeba szlifować, podkład łapie idealnie, a farba na nim się trzyma. Farba kredowa potem. Na koniec lakier na kredową. Używałem tej firmy Jeger i polecam. Pierwszy raz w życiu malowałem (szafki w kuchni i łazience). Łóżko ogarniesz w jeden dzień (z czekaniem na wyschnięcie). To nie reklama:) Naprawdę jestem zadowolony.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: normalnie farrbami akrylowymi malujesz, bez żadnych podkładów, jak to dla dzieci ma być a nie na wystawę. Najlepiej najpierw sprawdź sobie na niewidocznej stronie czy się trzyma, ale powinno bez problemów.
  • Odpowiedz
odkład łapie idealnie, a farba na nim się trzyma. Farba kredowa potem. Na koniec lakier na kredową. Używałem tej firmy Je

@ATAT-2: Lekki szlif z ręki, żeby zmatowić, odtłuszczanie i potem 2x emalia akrylowa z małego dobrego wałka. Z minusów to musisz na co najmniej tydzień zostawić do wyschnięcia bo miękkie jeszcze jest i łatwo dziecko uszkodzi taką farbę. Wiem z autopsji bo malowałem parapet i po kilku dniach paznokciem
  • Odpowiedz