Właśnie sobie obliczyłem że mieszkanie które obecnie wynajmuje od gościa jest gorszą inwestycją niż dobra lokata.
Wynajem bez czynszu i całej reszty to 1900zl. Mieszkanie jest o wartości 650 000. W mieszkaniu co jakiś czas trzeba coś naprawić więc srednio naprawy wychodzą 5000 rocznie (czasem nic przez dwa lata a potem jakas gruba naprawa za 10kola np.) czyli gość zgarnia 22800 - podatek(8.5% czyli 1938) - 5000 na czysto wychodzi około ~16000.
To jest 2.46%.
Lokaty na duże sumy to obecnie 4.5%.
Po podatku za tą kwotę dostałby 23700 bez żadnej roboty. Jak usuną w końcu ten durny podatek to będzie jeszcze więcej.
Musiałem to napisać bo nadal nie chce mi sprzedać więc dajcie dużo plusów żeby go namówić ( ͡°͜ʖ͡°)
@BC_anada: bo sam wynajem to żaden interes dlatego taka Senyszyn ma 6 pustostanów i lekarze to samo, im się nie opłaca użerać z ludźmi dla tych 2 procent. Mieszkania trzymaja jako lokatę kapitału. Oczywiście zaraz jakiś Janusz wynajmu powie że ma 6% ROI tylko że w wzorze uwzględnił 100% czasu wynajmu i zapomnial o prawie wszystkich kosztach.
W Chinach podobnie tylko na większą skalę bo tam są całe osiedla duchów,
@BC_anada: ludzie kupują, bo wierzą, że mieszkania zyskują na wartości, a ta kasa z wynajem to jest coś na zasadzie płatności do banku na kredyt. Czyli mam 400k oszczędności, kupuje mieszkanie za 800k, wynajmuje za 2k miesięcznie na czysto i ta kasa z wynajmu idzie na płatność kredytu. Za 30 lat to mieszkanie już jest warte 3 miliony, a ja wpłaciłem 400k kapitału początkowego. To tak w uproszczeniu, ale ludzie,
@BC_anada: rozumiem, ze jestes pierwszym najemcom i mieszkanie zostało zakupione dosłownie kilka miesiecy temu? z ciekawości co naprawiać za 5 koła rocznie? bo ja w mieszkaniu którym mieszkam to jedynie babka wymieniła mała pralke, a no i przyniosła inne biurko... z innego wynajmowanego mieszkania xDD
@Macuga_: przy trzymaniu pustostanów należy do kosztów doliczyć czynsz, jeśli osiedle posiada jakieś tereny zielone, boisko, plac zabaw, windy etc. to czynsz wynosi ok. 500- 700 zł.
@darek-jg: obecnie masz 500 tysiecy niesprzedawalnych mieszkan na olx ktorzy tak samo mysleli. “Mieszkanie zawsze rosnie na wartosci” do momentu kiedy jest stare i niesprzedawalne ( ͡°͜ʖ͡°)
@BC_anada: w tym czasie kiedy mu opłacałeś kredo, mieszkanie urosło o kilkadziesiąt % minimum ( ͡°͜ʖ͡°) Nieruchomości będą drożeć, bo w Polsce jest nadal tanio jak na to co Polska oferuje. Róbcie screeny. Jestem przekonany, że przez kolejne lata czeka nas stabilne +5% rdr
@BC_anada: 2 sprawy z którymi się nie zgadzam, pierwszą już Ci ktoś wyżej napisał że do tej pory nieruchy rosły też na wartości, przez co obliczanie samego ROI z odstępnego to w mojej ocenie błąd. Kolejna kwestia to naprawy, nikt nie wydaje 5k rocznie, bo albo pobiera Ci gość z kaucji albo wykupuje sobie ubezpieczenie za max kilka stów w skali roku i wszystko pokrywa ubezpieczenie. Remonty w takich mieszkaniach
Wynajem bez czynszu i całej reszty to 1900zl.
Mieszkanie jest o wartości 650 000.
W mieszkaniu co jakiś czas trzeba coś naprawić więc srednio naprawy wychodzą 5000 rocznie (czasem nic przez dwa lata a potem jakas gruba naprawa za 10kola np.) czyli gość zgarnia 22800 - podatek(8.5% czyli 1938) - 5000 na czysto wychodzi około ~16000.
To jest 2.46%.
Lokaty na duże sumy to obecnie 4.5%.
Po podatku za tą kwotę dostałby 23700 bez żadnej roboty. Jak usuną w końcu ten durny podatek to będzie jeszcze więcej.
Musiałem to napisać bo nadal nie chce mi sprzedać więc dajcie dużo plusów żeby go namówić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #oszczedzanie #deweloperka
Oczywiście zaraz jakiś Janusz wynajmu powie że ma 6% ROI tylko że w wzorze uwzględnił 100% czasu wynajmu i zapomnial o prawie wszystkich kosztach.
W Chinach podobnie tylko na większą skalę bo tam są całe osiedla duchów,
@BC_anada: rozumiem, ze jestes pierwszym najemcom i mieszkanie zostało zakupione dosłownie kilka miesiecy temu?
z ciekawości co naprawiać za 5 koła rocznie? bo ja w mieszkaniu którym mieszkam to jedynie babka wymieniła mała pralke, a no i przyniosła inne biurko... z innego wynajmowanego mieszkania xDD
Nieruchomości będą drożeć, bo w Polsce jest nadal tanio jak na to co Polska oferuje. Róbcie screeny. Jestem przekonany, że przez kolejne lata czeka nas stabilne +5% rdr