Dziękuję wszystkim za odzew pod znaleziskiem dotyczącym automatycznej zmiany formy dostawy na Allegro. Sprawa zaczyna żyć własnym życiem – zainteresowały się nią już m.in. Wirtualna Polska i BiznesInfo.
Ale żeby coś realnie się zmieniło, potrzebne są konkretne działania!
Jeśli również spotkaliście się z sytuacją, w której Allegro bez waszej zgody zmieniło metodę dostawy (np. z wybranego paczkomatu InPost na Allegro One Box lub kuriera), możecie pomóc, zgłaszając sprawę do UOKiK.
Poniżej przygotowałem gotowy wzór zgłoszenia – wystarczy uzupełnić swoje dane i opisać własny przypadek. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa na reakcję ze strony urzędników.
Pokażmy, że konsument to nie towar, który można automatycznie przepinać z usługi na usługę.
Do: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Plac Powstańców Warszawy 1 00-950 Warszawa
Zgłaszający: [Twoje Imię i Nazwisko] [Twój Adres Zamieszkania] [Twój Numer Telefonu] [Twój Adres E-mail]
Data: [Aktualna data, np. 6 czerwca 2025] Dotyczy: Podejrzenie stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów przez Allegro sp. z o.o. poprzez automatyczną zmianę wybranej metody dostawy z Paczkomatu InPost na Allegro Delivery / One Box.
Treść zgłoszenia
Szanowni Państwo,
Niniejszym zgłaszam podejrzenie stosowania przez Allegro sp. z o.o. praktyk, które uważam za wprowadzające w błąd i naruszające zasady swobodnego wyboru usługi przez konsumenta. Problem dotyczy automatycznej zmiany preferowanej i wybranej przeze mnie metody dostawy na platformie Allegro. Wielokrotnie, dokonując zakupów, wybierałem opcję dostawy do Paczkomatu InPost. Po złożeniu zamówienia i jego opłaceniu okazywało się jednak, że wybrana metoda dostawy została zmieniona na Allegro Delivery lub Allegro One Box. Zmiana ta następuje bez mojej wyraźnej zgody i wiedzy, często zauważam ją dopiero po fakcie, sprawdzając szczegóły zamówienia.
W moim przypadku taka sytuacja miała miejsce [podaj daty lub okres, np. "kilkukrotnie w ciągu ostatnich kilku miesięcy", "w dniu... oraz ..."] podczas zakupów [opisz krótko co kupowałeś/aś, jeśli pamiętasz, np. "elektroniki", "ubrań", "artykułów domowych"]. Spowodowało to dla mnie [opisz skutki, np. "konieczność udania się do odleglejszego punktu odbioru", "opóźnienie w odbiorze przesyłki", "dodatkowe niedogodności"].
Uważam, że taka praktyka narusza moje prawa jako konsumenta do świadomego i swobodnego wyboru usługi, a także może stanowić praktykę wprowadzającą w błąd. Konsumenci powinni mieć możliwość wyboru preferowanej formy dostawy bez obawy, że zostanie ona zmieniona bez ich wiedzy i zgody.
W świetle doniesień medialnych oraz publicznych wypowiedzi przedstawicieli InPost, jestem przekonany, że jest to problem o szerszym zasięgu, dotykający wielu użytkowników Allegro, a UOKiK już analizuje podobne sygnały rynkowe. W związku z powyższym, zwracam się z prośbą o podjęcie stosownych działań wyjaśniających i interwencyjnych w celu zaprzestania przez Allegro tej praktyki i ochrony interesów konsumentów.
Załączniki (jeśli posiadasz): ▪️ Potwierdzenia zamówień, na których widać pierwotnie wybraną formę dostawy i faktycznie zrealizowaną. ▪️ Zrzuty ekranu dokumentujące proces zakupu lub szczegóły zamówienia. ▪️ Inne dokumenty, które mogą potwierdzić Twoje roszczenia.
Z poważaniem, [Twój odręczny podpis, jeśli wysyłasz pocztą, lub po prostu Twoje imię i nazwisko, jeśli wysyłasz elektronicznie] [Twoje Imię i Nazwisko]
----------------------------
Ważne wskazówki: ▪️ Uzupełnij [nawiasy kwadratowe] swoimi konkretnymi danymi i szczegółami. ▪️ Zbierz dowody: Im więcej dowodów (zrzuty ekranu, potwierdzenia zamówień z widocznymi zmianami, ewentualna korespondencja z Allegro), tym lepiej. Załącz je do zgłoszenia. ▪️ Forma zgłoszenia: Zgodnie ze stroną UOKIK: Każdy może zawiadomić UOKiK o podejrzeniu stosowania praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów. Może to stanowić podstawę do wszczęcia przez Prezesa UOKiK postępowania administracyjnego. ▪️ Zawiadomienie należy złożyć pisemnie na adres Urzędu. Powinno zawierać dane nadawcy, w tym jego dokładne dane teleadresowe. Urząd nie rozpatruje anonimowych zawiadomień. ▪️ Sprawdź właściwy adres: Jeśli nie znasz adresu delegatury UOKiK właściwej dla Twojego miejsca zamieszkania, wyślij na główny adres w Warszawie.
@darek-jg: Z artykułu wynika, że zaczął 27 maja 2025, czyli jeszcze przed znaleziskiem. Nie do końca wiadomo czy dotyczy ono identycznego problemu. Pewne jest natomiast to, że im więcej zgłoszeń otrzymają, tym trudniej będzie zamieść sprawę pod dywan.
@Marcepanowy_Detektyw: Mogę pomóc zgłosić sprawę – miałem dokładnie tę samą sytuację. Zrobiłem nawet screena i wrzuciłem go w komentarzu pod Twoim znaleziskiem. Gdybym nie zauważył tego na ostatnim etapie, paczka poszłaby przez Allegro Delivery.
Z artykułu wynika, że zaczął 27 maja 2025, czyli jeszcze przed znaleziskiem. Nie do końca wiadomo czy dotyczy ono identycznego problemu. Pewne jest natomiast to, że im więcej zgłoszeń otrzymają, tym trudniej będzie zamieść sprawę pod dywan.
@Ka4az: Może kiepsko to pokazałem, ale jak przeczytasz komentarze innych osób - inni mieli podobnie. Wystarczy przegapić jeden krok, będąc pewnym, że pozostanie wybrana wcześniej metoda dostawy, a potem dowiadujesz się, że paczka leci do zupełnie innego punktu, inną usługą.
@Marcepanowy_Detektyw: Wreszcie sie doigraja. Problemy z podmiana dostawy ludzie (w tym ja) zglaszali dluuugo przed znaleziskiem wiec duza szansa ze dalej chodzi o to samo. Wszystko git, im glosniejsza sprawa tym lepiej
@allegro_pl Pozdrawiam Marysie z waszej moderacji xD
@Ka4az: Może kiepsko to pokazałem, ale jak przeczytasz komentarze innych osób - inni mieli podobnie. Wystarczy przegapić jeden krok, będąc pewnym, że pozostanie wybrana wcześniej metoda dostawy, a potem dowiadujesz się, że paczka leci do zupełnie innego punktu, inną usługą.
Znaczy się tak, Allegro promuje teraz swoją metodę dostawy i zmienia w starszych zamówieniach lub nowych jak miałeś, ale Ty akurat porównałeś kup teraz do
Ja nadal nie wiem o co ta afera. Wchodzisz do koszyka, widzisz allegro delivery, zmieniasz na paczkomat, płacisz. I po zapłacie Wam się zmienia? Czy klikasz "szybki zakup", patrzysz, że tam jest paczkomat, a potem wchodzisz do koszyka i tam masz allegro delivery? To są dwie różne formy zakupu produktu.
Wystarczy przegapić jeden krok, będąc pewnym, że pozostanie wybrana wcześniej metoda dostawy, a potem dowiadujesz się, że paczka leci do zupełnie innego punktu, inną usługą
@Marcepanowy_Detektyw: W którym miejscu jest ten krok do przegapienia? Ty wybrałeś szybki zakup (osobna procedura), a potem przeszedłeś do koszyka i dostawy (inna ścieżka zakupu). Robisz chłopię aferę z d--y w wielu wątkach, masz jakąś adrenalinę której ci w życiu brakuje. Dostawę za darmo w
@siap_tiruriruri: Wiem co pokazałem i wiem jak to działa. Odpuść zabawy w psychologa. Przejrzałem komentarze, których w temacie nie brakuje. Nie tylko ja miałem z tym problem, wiele osób nieświadomie skorzystało z tej usługi, więc coś jest na rzeczy. Nie tylko dla mnie takie działanie nie jest jasne.
@sopel87: wykopki łyknęły tanią manipulację i ignorancję OP-a, daj im się pocieszyć że niby uokik coś dzięki nim robi, co pewnie jest związane zupełnie z czymś innym XD
@Marcepanowy_Detektyw: domyślnie mam jeden paczkomat InPost bo jest w moim bloku. Kupuje kosmetyki u kilku sprzedawców, dodaje do koszyka a na końcu płacę za wszystko razem. I o to moje zdziwienie, że część paczek jest wysłana do Allegro one box, którego nie wybrałam, który jest dalej i nie mam jak podjechać autem żeby przenieść paczkę. I tak zgodzę się, że trzeba było przeklikać każdą pozycję i sprawdzić, gdzie mi allegro
Dziękuję wszystkim za odzew pod znaleziskiem dotyczącym automatycznej zmiany formy dostawy na Allegro. Sprawa zaczyna żyć własnym życiem – zainteresowały się nią już m.in. Wirtualna Polska i BiznesInfo.
Ale żeby coś realnie się zmieniło, potrzebne są konkretne działania!
Jeśli również spotkaliście się z sytuacją, w której Allegro bez waszej zgody zmieniło metodę dostawy (np. z wybranego paczkomatu InPost na Allegro One Box lub kuriera), możecie pomóc, zgłaszając sprawę do UOKiK.
Poniżej przygotowałem gotowy wzór zgłoszenia – wystarczy uzupełnić swoje dane i opisać własny przypadek. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa na reakcję ze strony urzędników.
Pokażmy, że konsument to nie towar, który można automatycznie przepinać z usługi na usługę.
Zgłoszenie praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów / indywidualnej praktyki naruszającej interes konsumentów
Do:
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
Zgłaszający:
[Twoje Imię i Nazwisko]
[Twój Adres Zamieszkania]
[Twój Numer Telefonu]
[Twój Adres E-mail]
Data: [Aktualna data, np. 6 czerwca 2025]
Dotyczy: Podejrzenie stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów przez Allegro sp. z o.o. poprzez automatyczną zmianę wybranej metody dostawy z Paczkomatu InPost na Allegro Delivery / One Box.
Treść zgłoszenia
Szanowni Państwo,
Niniejszym zgłaszam podejrzenie stosowania przez Allegro sp. z o.o. praktyk, które uważam za wprowadzające w błąd i naruszające zasady swobodnego wyboru usługi przez konsumenta. Problem dotyczy automatycznej zmiany preferowanej i wybranej przeze mnie metody dostawy na platformie Allegro. Wielokrotnie, dokonując zakupów, wybierałem opcję dostawy do Paczkomatu InPost. Po złożeniu zamówienia i jego opłaceniu okazywało się jednak, że wybrana metoda dostawy została zmieniona na Allegro Delivery lub Allegro One Box. Zmiana ta następuje bez mojej wyraźnej zgody i wiedzy, często zauważam ją dopiero po fakcie, sprawdzając szczegóły zamówienia.
W moim przypadku taka sytuacja miała miejsce [podaj daty lub okres, np. "kilkukrotnie w ciągu ostatnich kilku miesięcy", "w dniu... oraz ..."] podczas zakupów [opisz krótko co kupowałeś/aś, jeśli pamiętasz, np. "elektroniki", "ubrań", "artykułów domowych"]. Spowodowało to dla mnie [opisz skutki, np. "konieczność udania się do odleglejszego punktu odbioru", "opóźnienie w odbiorze przesyłki", "dodatkowe niedogodności"].
Uważam, że taka praktyka narusza moje prawa jako konsumenta do świadomego i swobodnego wyboru usługi, a także może stanowić praktykę wprowadzającą w błąd. Konsumenci powinni mieć możliwość wyboru preferowanej formy dostawy bez obawy, że zostanie ona zmieniona bez ich wiedzy i zgody.
W świetle doniesień medialnych oraz publicznych wypowiedzi przedstawicieli InPost, jestem przekonany, że jest to problem o szerszym zasięgu, dotykający wielu użytkowników Allegro, a UOKiK już analizuje podobne sygnały rynkowe.
W związku z powyższym, zwracam się z prośbą o podjęcie stosownych działań wyjaśniających i interwencyjnych w celu zaprzestania przez Allegro tej praktyki i ochrony interesów konsumentów.
Załączniki (jeśli posiadasz):
▪️ Potwierdzenia zamówień, na których widać pierwotnie wybraną formę dostawy i faktycznie zrealizowaną.
▪️ Zrzuty ekranu dokumentujące proces zakupu lub szczegóły zamówienia.
▪️ Inne dokumenty, które mogą potwierdzić Twoje roszczenia.
Z poważaniem,
[Twój odręczny podpis, jeśli wysyłasz pocztą, lub po prostu Twoje imię i nazwisko, jeśli wysyłasz elektronicznie]
[Twoje Imię i Nazwisko]
Ważne wskazówki:
▪️ Uzupełnij [nawiasy kwadratowe] swoimi konkretnymi danymi i szczegółami.
▪️ Zbierz dowody: Im więcej dowodów (zrzuty ekranu, potwierdzenia zamówień z widocznymi zmianami, ewentualna korespondencja z Allegro), tym lepiej. Załącz je do zgłoszenia.
▪️ Forma zgłoszenia: Zgodnie ze stroną UOKIK: Każdy może zawiadomić UOKiK o podejrzeniu stosowania praktyki naruszającej zbiorowe interesy konsumentów. Może to stanowić podstawę do wszczęcia przez Prezesa UOKiK postępowania administracyjnego.
▪️ Zawiadomienie należy złożyć pisemnie na adres Urzędu. Powinno zawierać dane nadawcy, w tym jego dokładne dane teleadresowe. Urząd nie rozpatruje anonimowych zawiadomień.
▪️ Sprawdź właściwy adres: Jeśli nie znasz adresu delegatury UOKiK właściwej dla Twojego miejsca zamieszkania, wyślij na główny adres w Warszawie.
#afera #allegro #inpost #oszukujo #technologia #januszebiznesu
@Marcepanowy_Detektyw: chyba widziałem też wpis że UOKiK zaczął śledztwo to kara wpadnie jak nic
@darek-jg: Z artykułu wynika, że zaczął 27 maja 2025, czyli jeszcze przed znaleziskiem. Nie do końca wiadomo czy dotyczy ono identycznego problemu. Pewne jest natomiast to, że im więcej zgłoszeń otrzymają, tym trudniej będzie zamieść sprawę pod dywan.
@Marcepanowy_Detektyw: ono dotyczy czegoś innego.
Ale ogólnie trochę mnie śmieszy, bo twój problem jest zupełnie inny, wybrałeś dwie różne metody zakupu xd
@allegro_pl Pozdrawiam Marysie z waszej moderacji xD
Znaczy się tak, Allegro promuje teraz swoją metodę dostawy i zmienia w starszych zamówieniach lub nowych jak miałeś, ale Ty akurat porównałeś kup teraz do
Czy klikasz "szybki zakup", patrzysz, że tam jest paczkomat, a potem wchodzisz do koszyka i tam masz allegro delivery?
To są dwie różne formy zakupu produktu.
@Marcepanowy_Detektyw: W którym miejscu jest ten krok do przegapienia? Ty wybrałeś szybki zakup (osobna procedura), a potem przeszedłeś do koszyka i dostawy (inna ścieżka zakupu). Robisz chłopię aferę z d--y w wielu wątkach, masz jakąś adrenalinę której ci w życiu brakuje. Dostawę za darmo w
@sopel87: wykopki łyknęły tanią manipulację i ignorancję OP-a, daj im się pocieszyć że niby uokik coś dzięki nim robi, co pewnie jest związane zupełnie z czymś innym XD
Komentarz usunięty przez autora Wpisu