Wpis z mikrobloga

• 2177
@Tiersen: najgorzej takie mieszkanie 80m2 z osobnym pomieszczeniem na kuchnie, balkonem i w centrum miasta. Przyczepa lepsza ( Ν‘Β° ΝœΚ– Ν‘Β°)
  • Odpowiedz
@Tiersen: Dobre. Lepiej w nowoczesnych blokach, ktΓ³rych Ε›ciany sΔ… tak grube, ΕΌe na parterze ktoΕ› je obiad w kuchni i sΕ‚yszy, jak na pierwszym piΔ™trze ktoΕ› w kiblu sra XD I te cudowne regipsowe "Ε›ciany" dziaΕ‚owe. A jaka relaksujΔ…ca okolica nowego budownictwa, skΕ‚adajΔ…ca siΔ™ z asfaltu, betonu i stali. Kto by chciaΕ‚ alejki, parki, zieleΕ„ce, place zabaw? Komu to potrzebne? MoΕΌe jeszcze ktoΕ› by chciaΕ‚ tramwaj, albo autobus? Okna na
  • Odpowiedz
@Tiersen: o tak, szybko trzeba wyburzyΔ‡ i zrobiΔ‡ przytulne apartamenty, moΕΌe i o poΕ‚owΔ™ mniejsze niΕΌ blokowe mieszkania ale za to bez kΔ…tΓ³w prostych (⌐ Ν‘β–  ΝœΚ– Ν‘β– )
  • Odpowiedz
@Tiersen: oj strasznie jak sΔ… normalne odlegΕ‚oΕ›ci miΔ™dzy blokami, tak,ΕΌe nie widaΔ‡ co sΔ…siad robi. I jeszcze ta zieleΕ„ i blisko do dobrej komunikacji. Najgorzej ( Ν‘Β° ΝœΚ– Ν‘Β°)
  • Odpowiedz
@Tiersen: Najgorsze jest to otoczenie, z zieleΕ„cami, parkami, pawilonami handlowymi, szkoΕ‚ami, bibliotekami, przychodniami i komunikacjΔ… miejskΔ… pod nosem ( Ν‘Β° ΝœΚ– Ν‘Β°)
  • Odpowiedz
@voov100 bez przesady, ΕΌe wielka pΕ‚yta to 80m2 xD

Generalnie wielka płyta bardzo duży skok cywilizacyjny za PRL, ale też trzeba wrzucić kamyczek do ogródka, że to ten typ budownictwa przyzwyczaił Polaków, że mieszkanie to 50m2. Na wówczas miało to uzasadnienie, bo trzeba było szybko i tanio zurbanizować Polskę. Choćby mój Lubin pełny wielkiej płyty (nawet mielismy fabrykę domów) z miasteczka 4k w 1950 urosl do 80k w 1988.

Deweloperzy po
  • Odpowiedz
@psiversum: generalizujesz. Ja np. nie jestem fanem starego budownictwa. Aktualnie mieszkam w bloku z lat 60-tych i żałuję przeprowadzki. Masa remontów do zrobienia (grzejniki, szorstkie ściany, elektryka alu), strop cienki, że słychać kroki sąsiadów z góry. Wcześniej byłem w nowym budownictwo: eleganckie, grube ściany, ścianki działowe z suporexu.

Bloki sΔ… rΓ³ΕΌne
  • Odpowiedz
wynajmowaΕ‚em mieszkanie w nowym budownictwie w centrum lublina, nigdy ku@wa wiΔ™cej... nazwijcie mnie daΕ‚nem ale kupiΕ‚em mieszkanie w starym bloku, na zielonym osiedlu i jest mi o wiele lepiej. RΓ³ΕΌnica jedynie taka, ΕΌe wczeΕ›niej dziewczyna szΕ‚a z buta 20 min do roboty, a teraz jedzie mpkiem 20 min
@Tiersen: @zielonzielon @Leniek
  • Odpowiedz
@Tiersen: Chciałem powiedzieć, że ta płyta to wygląda wszędzie tak samo. Przyjrzałem się, a to bloki, które miałem za oknem przez pół życia, tylko z innej perspektywy ;)
  • Odpowiedz
@voov100 i do tego nawet nie słychać sąsiadów tak jak w prestiżowym, nowo wybudowanym p---------o plaza na osiedlu bez utwardzonej drogi na obrzeżach tylko 40 minut od centrum miasta za 1,5 bańki.
  • Odpowiedz
@psiversum nie broniΔ™ ogΓ³lnego tematu ale trochΔ™ zgeneralizowaΕ‚eΕ›, przerabiam drugie mieszkanie w nowym budownictwie w przeciΔ…gu ostatnich lat i w obu nawet nie sΕ‚ychaΔ‡ czy ktoΕ› za Ε›cianΔ… w ogΓ³le mieszka, natomiast u moich rodzicΓ³w gdzie mieszkaΕ‚em 80% swojego ΕΌycia (blok z wielkiej pΕ‚yty prl) literalnie u siebie w pokoju caΕ‚e ΕΌycie sΕ‚uchaΕ‚em jak sΔ…siad na gΓ³rze leje do kibla / spuszcza wodΔ™ ( Ν‘Β°( Ν‘Β° ΝœΚ–
  • Odpowiedz
Dobre. Lepiej w nowoczesnych blokach, ktΓ³rych Ε›ciany sΔ… tak grube, ΕΌe na parterze ktoΕ› je obiad w kuchni i sΕ‚yszy, jak na pierwszym piΔ™trze ktoΕ› w kiblu sra XD I te cudowne regipsowe "Ε›ciany" dziaΕ‚owe. A jaka relaksujΔ…ca okolica nowego budownictwa, skΕ‚adajΔ…ca siΔ™ z asfaltu, betonu i stali. Kto by chciaΕ‚ alejki, parki, zieleΕ„ce, place zabaw? Komu to potrzebne? MoΕΌe jeszcze ktoΕ› by chciaΕ‚ tramwaj, albo autobus? Okna na klatce? Co prundu
  • Odpowiedz