Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mircy z #pracait jak u was wygląda/ła sytuacja po zwolnieniu?

Pracowałem w korpo i zajmowałem się tematyką odzyskiwania/zabezpieczania danych. Mam jakieś 8 lat expa niby w IT, ale niestety w niszowym temacie. Na studiach robiłem jako support, a potem dostałem lepszą ofertę z innego korpo i wspinałem się od zera, przez specjalistę, do stanowiska kierowniczego. W tym roku objęto mnie zwolnieniami grupowymi, bo firma przenosi większość swojej działalności do Indii. Jestem już 4 miesiąc bez pracy, chociaż wysyłam cały czas CV i nie wybrzydzam, to miałem dosłownie 2 rozmowy, które się okazały zmarnowanym czasem. Teoretycznie jestem specjalistą w tym czym się zajmowałem, ale nie ma tego typu pracy dla mnie w Polsce. Nie znam się na programowaniu, nigdy nie trudniłem się adminką, ale ogólnie mam pojęcie o IT. Napiszę sobie skrypt, skonfiguruję firewalla, czy po sprawdzeniu alertu w SIEMie zabezpieczę jakiś endpoint, nie mam też problemu z linuxem.

Weźcie co poradźcie Mirki, bo mógłbym się teraz czegoś poduczyć chociaż, skoro bez roboty siedzę, ale no nie wiem na co jest ssanie i gdzie z moim expem by mnie chcieli. Jakieś certy warto zrobić? Może na studia iść, bo nie mam kierunkowego magistra?

Pytanie do tagu #emigracja czy ktoś emigrował za robotą w IT? Rozważam szukanie za granicą, a jak trzeba będzie to i jakaś inna branża, żeby tylko zarabiać...

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie wiem czym się dokładnie zajmowałeś i jakie masz kompetencje, ale mam znajomych co siedzą w cybersecurity to na niedobór pracy i pieniędzy nie narzekają. Tylko że oni się cały czas dokształcają.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wyważony-fundamentalista-30: @json-derollo: a ja się pozwolę nie zgodzić i powiem, że wręcz przeciwnie, certyfikację mega pomagają, ale takie sensowne, “duże” których się uczy miesiącami, trzeba mieć kogoś kto poświadczy za Ciebie zanim dostaniesz się do danej organizacji itd.

Moja firma ma w ISO ISMS wpisane np. że CISO może być tylko ktoś z CISSP albo odpowiednikiem.

Na cybersec do clouda też bym przyjął tylko kogoś z CCSP albo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: racja, ale nie chciało mi się rozwijać, bez niektórych odpadasz na starcie ale wszystkie które można ogarnąć na szybko są nic nie warte, tak samo jak kursy online w 99% przypadków. Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz w internecie, jak ktoś coś umie to nie robi kursu tylko zarabia na wykorzystaniu tej wiedzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
skuteczny-kreator-87:

Mircy z #pracait jak u was wygląda/ła sytuacja po zwolnieniu?

Przeżyłem 3 zwolnienia.
Pierwszy przypadek - szukałem pracy 3 miesiące (mając również dorywczą która spokojnie mi starczała). Byłem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
pracowity-sojusznik-74: Ale jakie masz studia? Nie wspomniałeś więc pewnie nie IT, zwłaszcza że nie umiesz programować

Twierdzisz ze byłeś ekspertem i kierownikiem, ale z wewnętrznego nadania przez zasiedzenie więc....

Teraz wszystko jest w cloud więc po co odzyskiwanie danych
  • Odpowiedz