Aktywne Wpisy

laventel +69
Za każdym razem jak koleżanki mi opowiadają jaki dramat jest na rynku matrymonialnym z chłopami to jestem tak wdzięczna że mam swojego niebieskiego od 7 lat i jest między nami super ( ͡° ͜ʖ ͡°) #zwiazki #niebieskiepaski

kamil-tumuletz +387
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Hejka, szukam hardware by zrobić swojego homelabika. Kiedyś na pepperze była wstawka jakiegoś procka (albo czegoś innego do swojego serwera) i tam ludzie pisali, że lepiej dołożyć 100zł do czegoś tam innego bo dużo lepsze będzie. Nie mogę niestety znaleźć tego więc zapytam tutaj.
Co polecacie na miare budżetowy serwer? Chciałbym tak wydać powiedzmy 1500-2000. Przeznaczenie: trzymac pliki i swoją stronke. Widziałem, że są gotowce, ale troche drożej wychodzi to już wolę samemu osobno kupić wszystko xD
Do hostowania stronki starczy Ci HP T630, ewentualnie WYSE 5070 - WYSE ma 4 porty USB 3.0 5gbit/s, więc
Z mikr.usa korzystam już (bardzo amatorsko) ;D Ale chce teraz ,,coś swojego'' do nauki-zabawy-przydatności.
Taa, myślałem raczej o domowym NAS czy też bieda-Nas :P Nic skomplikowanego, trzymanie zdjęc itd itp Potem pewnie zacznę więcej się bawić
Sa rozne wersje z roznymi prockami, wez to pod uwage.
Do tego kupujesz dysk nvme i na nim stawiasz system (poczytaj o proxmoxie)
Przed kupnem pytasz sprzedawce czy tasiemka na dysk 2.5" jest w zestawie i kupujesz SSD 2.5" na storage.
Jak sie nauczysz tego co masz sie nauczyc i bedzie ci brakowac mocy, to kupujesz mocniejszy server, a tego lenovo przerabiasz na
https://www.gmktec.com/products/nucbox-g3-plus-enhanced-performance-mini-pc-with-intel-n150-processor?srsltid=AfmBOooiQy3oc8sjkbs1ir82nuetNRGFa_6BZ1dMjj2NGXgz5cl4QHxR
- hp t630
- gmktec g3 z n100/n150
- wyse 5070 z J5005
Ja mam Wyse 5070 z J5005 i jest całkiem spoko, ale wolniejsze od mojego RPi5 z NVMe, a szkoda. J5005 ma HW enkodery w odróżnieniu od RPi, więc do Jellyfin spoko.