Wpis z mikrobloga

#homelab #komputery #linux

Hejka, szukam hardware by zrobić swojego homelabika. Kiedyś na pepperze była wstawka jakiegoś procka (albo czegoś innego do swojego serwera) i tam ludzie pisali, że lepiej dołożyć 100zł do czegoś tam innego bo dużo lepsze będzie. Nie mogę niestety znaleźć tego więc zapytam tutaj.
Co polecacie na miare budżetowy serwer? Chciałbym tak wydać powiedzmy 1500-2000. Przeznaczenie: trzymac pliki i swoją stronke. Widziałem, że są gotowce, ale troche drożej wychodzi to już wolę samemu osobno kupić wszystko xD
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Osayomato: co rozumiesz przez "trzymać pliki"? Jak to ma być domowy NAS, to trzeba się zapakować w jakąś obudowę z RAID albo cudować z dyskami po USB i TrueNAS/Unraid/OMV/NextCloud. Jest QNAP, jest Synology, są chińćzyki bez OS, ale z miejscem na jeden/kilka dysków NVME + 2-4 kieszenie na dyski pod dane.

Do hostowania stronki starczy Ci HP T630, ewentualnie WYSE 5070 - WYSE ma 4 porty USB 3.0 5gbit/s, więc
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser:
Z mikr.usa korzystam już (bardzo amatorsko) ;D Ale chce teraz ,,coś swojego'' do nauki-zabawy-przydatności.

Taa, myślałem raczej o domowym NAS czy też bieda-Nas :P Nic skomplikowanego, trzymanie zdjęc itd itp Potem pewnie zacznę więcej się bawić
  • Odpowiedz
@Osayomato: Popatrz na allegro za Lenovo M920Q.
Sa rozne wersje z roznymi prockami, wez to pod uwage.

Do tego kupujesz dysk nvme i na nim stawiasz system (poczytaj o proxmoxie)
Przed kupnem pytasz sprzedawce czy tasiemka na dysk 2.5" jest w zestawie i kupujesz SSD 2.5" na storage.

Jak sie nauczysz tego co masz sie nauczyc i bedzie ci brakowac mocy, to kupujesz mocniejszy server, a tego lenovo przerabiasz na
  • Odpowiedz
@Osayomato: a byłbyś zainteresowany troche starszym sprzetem? Mam taki i zbieram sie go sprzedać (bo kupilem synology) Intel Core i5 4460T, płyta GA-H87N-WIFI, 2x 8gb ram, 2 dyski po 3TB, ssd sata chyba 256 + karta na pcie do obslugi nvme (tylko nie wiem czy da sie z tej karty system startować). Wszystko w obudowie Cooler Master Elite 120 Advance
  • Odpowiedz
@Osayomato:

- hp t630
- gmktec g3 z n100/n150
- wyse 5070 z J5005

Ja mam Wyse 5070 z J5005 i jest całkiem spoko, ale wolniejsze od mojego RPi5 z NVMe, a szkoda. J5005 ma HW enkodery w odróżnieniu od RPi, więc do Jellyfin spoko.
  • Odpowiedz