Wpis z mikrobloga

Przesiadłem się na #linux bazzite tydzień temu i jak na razie zmiana jest... bezbolesna.
Internety chodzą, gierki chodzą (jak na razie testowałem tylko expedition 33 i tainted grail), jakieś dokumenty ogarniam przez przeglądarkę w google docs/sheets. W zasadzie to nie widzę sensu w trzymaniu się na siłę windowsa, a tym bardziej płaceniu za niego ¯\(ツ)/¯\
#oswiadczeniezdupy
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vateras131: mnie akurat w-----a zorin. Testuję sobie go od tygodnia z hakiem, ale do dalej taka sama bieda jak 5 i 10 lat temu.
Multi schowek? A gdzie tam, doinstaluj sobie appkę do tego. Sensowny manadżer plików? Znajdź i doinstaluj sobie. Prosty paint i notatnik? Guess what xD
Zarządzanie oknami? Windows robi to lepiej. Szczególnie jeśli w grę wchodzi więcej niż 1 monitor. Renderowanie fontów i ogólnie obsługa wyświetlaczy high
  • Odpowiedz
@vateras131: windows jest za darmo dołączany do prawie każdego komputera a nawet jak chcesz go kupić to legalny klucz kosztuje 20-30 zł. Linuksiarze żyją we własnej bańce i myślą że za windowsa się płaci.
  • Odpowiedz
@vateras131: w tym konkretnym przykładzie laptop jest dostarczany przez producenta bez systemu, a xkom po prostu dorzuca ci najdroższą pudełkową wersję windowsa, gdy wybierzesz taką opcję. najtańsze laptopy-szroty możesz kupić poniżej 1000 zł i jeśli myślisz, że połowa cena laptopa to system operacyjny to jesteś naiwny. producenci laptopów płacą microsoftowi max kilkadziesiąt złotych za windowsa przypisanego do tego konkretnego laptopa. mało wiesz, polecam być bardziej powściągliwy w przyszłości. i tak,
ly000 - @vateras131: w tym konkretnym przykładzie laptop jest dostarczany przez produ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@rtp_diov: dokładnie, nic nie jest za darmo. nawet jeśli linux jest za darmo, to kosztem jest twój czas. jeśli nie jesteś na utrzymaniu mamusi to twój czas jest prawdopodobnie wart więcej niż p---------e się z linuksem. także pozwolę sobie zakończyć na tym etapie dyskusję z debilami pt "za darmo".
  • Odpowiedz
@ly000:

jeśli nie jesteś na utrzymaniu mamusi to twój czas jest prawdopodobnie wart więcej niż p---------e się z linuksem. także pozwolę sobie zakończyć na tym etapie dyskusję z debilami pt "za darmo".

Czyli co jak jesteś na utrzymaniu mamusi to wtedylepiej używać Windowsa? I narażać rodzinę na wydatki dodatkowe? A może niektórzy po prostu mają takie hobby jak majsterkowanie i lubią poznawać nowe rzeczy jak Linux i im się to
  • Odpowiedz
@rtp_diov:

Czyli co jak jesteś na utrzymaniu mamusi to wtedylepiej używać Windowsa?

nie, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. jak nie jesteś na utrzymaniu mamusi to przeważnie lepiej używać windowsa, albo jeszcze lepiej macos - bo po prostu działa i nie trzeba się bawić w utrzymanie niestabilnego systemu, który może sprawić, że grub przestanie działać po zainstalowaniu sterowników do drukarki.

reszty nie chciało mi się czytać.
  • Odpowiedz
nie, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. jak nie jesteś na utrzymaniu mamusi to przeważnie lepiej używać windowsa

@ly000: Umiem umiem doskonale, specjalnie odwróciłem twoją idiotyczną logikę, która sądzi, że ludzie którzy się utrzymują sami bądź nie mogą albo nie mogą mieć czasu na jakiś system. Reszty nie chciało Ci się czytać, bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem a herezje pt. "MacOS" albo o jakimś niestabilnym systemie to przestań wypisywać takie
  • Odpowiedz
@ly000: Nawet biedny człowieku nie wiesz, że cena systemu jest dołączana do laptopa/desktopa?
Niewiedza jest skarbem... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Azur88: tak, dodaj sobie 30zł do ceny laptopa. Faktycznie robi różnicę biedaku. I system jest dołączany do prawie każdego laptopa, najczęściej nawet nie da się z niego zrezygnować.
  • Odpowiedz