Wpis z mikrobloga

Jak wygląda ta religijność w Stanach? Około 1/5 to katolicy i jak rozumiem to mniej więcej wygląda to u nich tak jak u nas, ale 1/3 to protestanci różnego rodzaju i tam zgaduję, że wszystko wygląda od sasa do lasa. No ale jednak są jakieś protestanckie msze jeszcze w miarę normalne i są też te koncerty, megachurches które tam z chrześcijaństwem za wiele nie mają wspólnego. Próbowałem coś znaleźć na necie żeby zobaczyć jak to wygląda, ale na yt nie ma tego wiele. Znalazłem tylko jakiś urywek jak kopali Biblię na wzór futbolu amerykańskiego xddd. Jakie są proporcje, to jest większość, czy może jednak jakaś garstka ludzi w skali kraju na to chodzi? Oni chodzą na te koncerty zamiast mszy, czy to jest dodatek?
Patrząc na to jak to wygląda, to ja się nie dziwię ani trochę, że tam ludzie "wierzący" są postrzegani jak totalni idioci.
#chrzescijanstwo #religia #usa #protestantyzm #katolicyzm
Narcyz_ - Jak wygląda ta religijność w Stanach? Około 1/5 to katolicy i jak rozumiem ...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Narcyz_: w protestantyzmie jak w judaiźmie, każdy pastor sobie rzepkę skrobie (poza Anglikami). U nas też masz odloty typu kościół mocy. Gdzie były więzień wydłuża nogi i coś ryczy do mikrofonu.
  • Odpowiedz
@Narcyz_: Czy w Polsce wiara wygląda tak jak Nergal drący Biblie? Myślę, że z tabeli możesz trochę wywnioskować. Ci co deklarują wiarę częściej się modlą i chodzą do kościoła niż w Polsce.
  • Odpowiedz
Patrząc na to jak to wygląda, to ja się nie dziwię ani trochę, że tam ludzie "wierzący" są postrzegani jak totalni idioci.

@Narcyz_: takie totalne odloty raczej wisienka na torcie jeśli chodzi o postrzeganie wierzących przez niewierzących. Myślę, że kwestie ideologiczne i bardziej fundamentalne jak podejście do różnych odkryć naukowych, historii itp. jest głównym powodem.

Znalazłeś jakiś film i wyrabiasz na jego temat sobie zdanie o
  • Odpowiedz
skąd przekonanie że chodzi o całość?

@kubako: przekonanie na podstawie zdania "Patrząc na to jak to wygląda, to ja się nie dziwię ani trochę, że tam ludzie "wierzący" są postrzegani jak totalni idioci." wysnutego z filmu z kopaniem Biblii i braku znalezienia na youtube innych materiałów.

Swoją drogą te staty co wkleiłeś to zapewne takie ankiety, gdzie ludzie deklarują różne rzeczy, a nie żadne faktyczne badania. Szczególnie rzuca się w
  • Odpowiedz
  • 0
@PiszeCzasen: tylko co jest modlitwą i nabożeństwem dla nich? To jest sedno mojego pytania, czy mają normalne msze, czy dla nich nabożeństwem jest zaśpiewanie paru piosenek
  • Odpowiedz
w protestantyzmie jak w judaiźmie, każdy pastor sobie rzepkę skrobie (poza Anglikami). U nas też masz odloty typu kościół mocy. Gdzie były więzień wydłuża nogi i coś ryczy do mikrofonu.

@Rasteris: Notabene to się wzięło niedawno właśnie z kościołów protestanckich. To nie jest kwestia katolicka.
  • Odpowiedz