Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś kto mając doświadczenie na poziomie przynajmnej 5lat w programowaniu zawodowo, zgadza sie z narracją że już zaraz już za chwile AI zastąpi programistów, bądź ze słowami Zuckerberga ze za pół roku to 90% mid-level devow wypadnie z branży bo AI ich zastąpi?

Programuje już ponad 5 lat, głównie front choć jestem fullstackiem, pisze płynnie w go/rust/.net/typescript. Siedze nad tym światem AI od kilku miesięcy starając się naprawdę poszerzyć swoje kompetencje w tym temacie. Zrobiłem dziesiątki projektów przy użyciu cursora/junie/windsurfa i tak jak rzeczywiście proste MVP jestem w stanie złożyć w godzinke/dwie to żadnej więcej wartości nie mogę wyciąganąć z tego AI [obv używam ai autocompletion, rzucam gównem w chaty i patrze co sie przykleja a co odbija, jakieś proste algorytmy ktore znam praktycznie na pamiec to prosze chaty zeby wypluły zamiast pisac/szukac na stack overflow] ale to co najwyżej zwiększa moją produktywność a nie moge sobie wyobrazić żeby ktoś bez naprawdę szeroko rozwiniętej wiedzy był w stanie stwrozyć i utrzymywać produkt.

Czy ktoś z wykopków pracuje np w firmei gdzie naprawdę AI pisze już część kodu i rzeczywiscie można uznać że lepiej mieć taki AI niz programiste czy raczej dośwaidczenia sa takie jak u mnie że można jakiś projekt pociągnąć na początku ale potem AI odbija sie od ściany i nie da sie tego pchnąć dalej bez rozległej wiedzy technicznej?

#programowanie #programista15k #ai #vibecoding #informatyka
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RevangE: tak twierdzą sprzedawcy marzeń którzy chcą zarobić na akcjach.
Nikt kto z tym pracuje tak nie myśli. Pracuje w firmie gdzie Ai generuje kod i bez programistów to nie może pracować.

Ofert pracy dla juniorów nie ma nie przez Ai tylko dlatego że juniorzy teraz za dużo zarabiają. Kiedy ja zaczynalem z 15 lat temu to jeden senior kosztował może 5 juniorów. Teraz w koszcie seniora masz może dwóch
  • Odpowiedz
  • 0
@TurboDynamo: @Varin Czyli jednak standardowa gadka, ta sama bańka co z crypto ze już zaraz swiat sie zmieni a skonczy sie że wyjdzie kilka nowych narzedzi, rzeczy i dalej wszystko będzie wyglądać praktycznie tak samo z tym że kilka osob sie wzbogaci a tysiące innych potraci majątki.

Rozumiem, że warto używać tych narzędzi do pracy w waszej opinii ale to nie jest jakiś doomsday że tak powiem?
  • Odpowiedz
  • 0
@TurboDynamo: Dużo bardzo researchuje i myślę na ten temat. Biorąc pod uwagę jak działają aktualne modele i że to nie jest "myślenie" tylko dopasowywanie najbardziej pasującego tokenu zastanawiam się co będzie jak wszystkie biblioteki których używają programiści dostaną aktualizację a jednak więcej issue wciąż będzie w ramach starych wersji, czy te AI generatory np nigdy nie sięgną po nowości wdrożone w języki programowania bo będą miały niższe value ze względu
  • Odpowiedz
@RevangE: ja pracuję w danych i nie widzę, by AI miał kogokolwiek zastąpić. Może jedynie nie trzeba nowych ludzi zastąpić, bo możemy wygenerować dokumentację, poczyścić text, wyciągnąć ważne info od razu. No ale cała "kreatywna praca" zostaje na nas.

Prawda jest taka, że jakbym miał firmę robiącą AI, modele, agentów itd to krzyczałbym najgłośniej, że nie potrzeba programistów bo $$$ by napływał.
  • Odpowiedz
  • 0
@DownforceDebugger: No to logiczne, mocno przez palce przerzucam tekst kogokolwiek kto ma w tym interes jak mówi że to działa super. Niestety reddit czy fora interentowe anglojęzycznę są zalane spamem że " u nas w firmie to już każdy vibe coduje" i trudno wyciąga się wnioski, interent staje się coraz trudniejszy do nawigowania przez te boty xD
  • Odpowiedz
@RevangE ja 12 lat pracuje na styku embedded/elektronika a obecnie w ogóle przy rozwijaniu architektur riscv i o ile chat jest pomocny, wypluwa dużo rzeczy to nie cholery nic sensownego nie jest wygenerować w tym temacie. Dla tych działek jest dużo za mała baza wiedzy bo i ludzi którzy się tym zajmują względem jakichś "frontów" czy backendów jest dużo mniej.

Ale do delektowania prostej, schematycznej pracy jest dobry. Jest w stanie
  • Odpowiedz
  • 0
@pietryna123: Czyli ludzie "prawdziwi" wyciągają podobne wnioski do moich, czyli jest to super narzędzie, część rzeczy na pewno można przyśpieszyć przez poprawne użycie tych narzędzi ale to wciąż ma się nijak do zastąpienia kogokolwiek
  • Odpowiedz
@RevangE: +1 AI to zajebiste narzędzie które zdecydowanie ułatwia mi pracę. Natomiast abstrakcją jest dla mnie jak ktoś piszę że AI robi wszystko za niego albo firmy mają używać samego ai do rozwiązywania ticketów. Pomimo tego że świetnie sprawdza mi się do tworzenia szybkich POC-y czy rozwiązywania błędów to potrafi wywalić się przy prostych rzeczach a poprawki wymagają technicznej wiedzy.
  • Odpowiedz
@RevangE: sa u mnie juniorki, którzy wszystko vibe coduja xd nie mowie ze robia zle bo faktycznie im to nawet wychodzi, ogarniaja problemy i praca idzie, chociaz widze ze wszystko jest robione w ten sposob. Prosty blad, czy zrobienie brake'a w loopie wszystko z czatem jakims. Troche mi to przypomina jakby jakis matematyk teoretyk robil 2+2 na kalkulatorze ( ͡° ͜ʖ ͡°) zeby miec pewnosc.
  • Odpowiedz
@RevangE: Ja używam cały czas, np. pytając jaki design pattern uzyć do rozwiązania jakiegoś problemu - zamiast otwierania książki "Gang of Four", do scaffoldowania, do refactoringu jakiejś tam funkcji, jak pracuje na czyimś dziwnym kodzie, mogę wkleić jakiś dziwny lub niepotrzebnie zbyt zagmatwany kawałek kodu i pytać co on robi, analizować krok po kroku, pytać co robi jakaś 300 liniowa "stored procedure" czy inny SQL itp id.

Pomaga bardzo ale
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12: Nie rozumiem z czego wynika wzrost produktywności o 400/500%, staram się jak mogę adaptować do AI, ale takiego wzrostu u siebie nie zauważam. Gdy tylko staje przed ścianą od razu pierwsza moja myśl to AI, wrzucenie tam zapytania, prośby o rozwiązanie etc. Ale w wiekszości dostaje to samo co dostałbym na pierwszej stronie docsów czy stackoverflow więc oszczędzam co najwyżej 5 minut zanim w normalnym flow dokopałbym sie w
  • Odpowiedz
Nie rozumiem z czego wynika wzrost produktywności o 400/500%

@RevangE: Z wycięcia wszystkich zbędnych rzeczy. To co robiłem mniej więcej 3-4 godziny robię w godzinę. I akurat to jest mierzalne. Czasami robię rzeczy całkowicie sam tylko dlatego żeby ćwiczyć skilla.

Ale w wiekszości dostaje to samo co dostałbym na pierwszej stronie docsów czy stackoverflow w

To jest akurat kompletna bzdura. Ale spoko też tak mówiłem jak nie używałem :)
  • Odpowiedz