Ostatnio na kanale zero oglądałem materiał Zboralskiego o wywiadzie stonogi z tym typem, i uderzyło mnie że nakaz ekstradycji został wydany na podstawie zarzutu o spowodowaniu katastrofy w ruchu lądowym. Ile osób było tam poszkodowanych? 3 osoby z rodziny, ktora zginęła plus pasażerowie majtczaka, a to (wielu sie oburzy) nadal mało aby ten zarzut utrzymać . Przy sprawie Froga czytałem uzasadnienie wyroku czemu nie został skazany za ten konkretny paragraf i sąd ma jasne orzecznictwo w tej sprawie..
Katastrofa w ruchu lądowym to zdarzenie zagrażające życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach. Kluczem w tym jest slowo "wielu osób". Sądy mają jasna definicję takiego wyrażenia i tak jak napisałem wczesniej jest to wiecej niz 9 osób.
I teraz moje pytanie...
Jak wyglada ścieżka prawna jeżeli zarzut na podstawie którego został wydany nakaz ekstradycji nie będzie utrzymany w sądzie?
@arkadi2020: tak w kwestii formalnej - w Polsce nie ma prawa precedensu, a sąd wydaje wyrok na podstawie przepisów prawa w którym konkretnej definicji katastrofy nie ma. Orzecznictwo to tylko wskazówka. Nawet wyroki SN nie są wiążące w kwestii interpretacji, są tylko wskazówką, że jak SN kiedyś się zajmował taką sprawą, to ponownie wyda taki sam
Mam taki pomysł, żeby budować odwrotnie: chodnik i droga dla rowerów poziomo, płasko, bez obniżeń, a na jezdni co posesję robić podjazd i zjazd dla samochodów. Oczywiście łagodny, żeby sobie zawieszeń nie popsuły! ( ͡°͜ʖ͡°) #pedalarze #rower #szosa #polskiedrogi
Ostatnio na kanale zero oglądałem materiał Zboralskiego o wywiadzie stonogi z tym typem, i uderzyło mnie że nakaz ekstradycji został wydany na podstawie zarzutu o spowodowaniu katastrofy w ruchu lądowym. Ile osób było tam poszkodowanych? 3 osoby z rodziny, ktora zginęła plus pasażerowie majtczaka, a to (wielu sie oburzy) nadal mało aby ten zarzut utrzymać . Przy sprawie Froga czytałem uzasadnienie wyroku czemu nie został skazany za ten konkretny paragraf i sąd ma jasne orzecznictwo w tej sprawie..
Katastrofa w ruchu lądowym to zdarzenie zagrażające życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach. Kluczem w tym jest slowo "wielu osób". Sądy mają jasna definicję takiego wyrażenia i tak jak napisałem wczesniej jest to wiecej niz 9 osób.
I teraz moje pytanie...
Jak wyglada ścieżka prawna jeżeli zarzut na podstawie którego został wydany nakaz ekstradycji nie będzie utrzymany w sądzie?
#majtczak #polska #wypadek #prawo
@arkadi2020: tak w kwestii formalnej - w Polsce nie ma prawa precedensu, a sąd wydaje wyrok na podstawie przepisów prawa w którym konkretnej definicji katastrofy nie ma.
Orzecznictwo to tylko wskazówka.
Nawet wyroki SN nie są wiążące w kwestii interpretacji, są tylko wskazówką, że jak SN kiedyś się zajmował taką sprawą, to ponownie wyda taki sam