Wpis z mikrobloga

Jak widać #swiadkowiejehowy idą dalej z cenzurą niewygodnych informacji o ich organizacji. Właśnie wyciekł fragment filmu, który będzie na tegorocznym kongresie.

Zgodnie z nim jeżeli twój krewny wyśle negatywne informacje na temat organizacji masz obowiązek:
- postraszyć go starszymi a jak sam do nich nie pójdzie wydać im go
- nie czytać niczego i od razu powiedzieć, że to kłamstwa, mimo, że nawet w filmie padło zdanie "skąd wiesz, że to klamstwa skoro nawet ich nie czytałeś"
- wyobrazić sobie Szatana i synchronizować w głowie jego głos z głosem twojego krewnego (tu nieźle odlecieli ( ͡º ͜ʖ͡º) )

Istnieje możliwość, że Ciało Kierownicze może być niedługo przesłuchiwane przed sądem. Czy tak przesadnie ostra reakcja na krytykę jest przygotowaniem wiernych do tego, aby się o tym nie dowiedzieli lub temu zaprzeczyli? Czas pokaże.

Film na kanale exjw na reddit:

https://www.reddit.com/r/exjw/s/2Y27d2cvAc

#sekta #praniemozgu #religia
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@not_found: Inne religie mają swoje kanały na Youtubie a Świadkowie Jehowy chyba nie mają. A szkoda, dowiedziałbym się czegoś więcej. A tak za bardzo nie idzie skonfrontować dokładnie poglądów. Muzułmanie mają kanały o Islamie (np. Mufti Menk, Merciful Servant). Żydzi mają Tajemniczy Świat Żydów. Katolicy mają Langustę Na Palmie. A o jakimś aktywnym ŚJ youtuberze cisza, Nie piszę tu o byłych Świadkach Jehowy.
  • Odpowiedz
@PucamIzMercedesa

Katolicy mają Langustę Na Palmie

Zadać by należało pytanie czy to w ogóle jeszcze jest katolicyzm. Wielu mądrzejszych ode mnie w teologię wskazywało, że ojciec Adam głosi niebezpiecznie tezy i herezje. Nikomu kto chce się wgłębić w katolicką naukę, nie polecam czerpania wiedzy z tego kanału.
  • Odpowiedz
Żydzi mają Tajemniczy Świat Żydów. Katolicy mają Langustę Na Palmie.

@PucamIzMercedesa: to są średnie źródła, na pierwszym nie ma sensu pytać o rzeczy wykraczające poza powszechne sprawy (czyli np. o fragmenty z Pięcioksiągu Mojżeszowego, słowa proroków), bo i tak nie odpowie, jego chat tak samo. A LNP już dawno odleciał w dziwnym kierunku, wstyd katolikom przynosi swoim podejściem, jakiś czas temu część internetu nazywała go "ojciec kukold".
  • Odpowiedz
  • 2
@PucamIzMercedesa bo nie wolno im tego robić. Odeślą cię do audycji na jw org. Towarzystwo Strażnica chyba zawsze nie popierało niezależnych medialnych świadectw, bo było by to szukanie własnej chwały albo wierni by powiedzieli jak jest naprawdę z niektórymi kwestiami. Wszystko musi być autoryzowane, mają jedynie rzecznika prasowego w danym mieście, który jest przeszkolony co mówić. Zresztą wierni też podświadomie zawsze wypowiadają się pozytywnie, zobacz sobie opinie w Google maps dowolnej
  • Odpowiedz
@PucamIzMercedesa

Jeśli chodzi o tradycyjną naukę katolicką, na pewno warty polecenia jest kanał ks. Szymona Bańki "Szkoły Akwinaty" z Bractwa św. Piusa X (mimo kontrowersyjnego statusu samego bractwa). Jest też coś takiego jak PiOteka, można wyszukiwać poruszone w filmach tematy na tej stronie: https://pioteka.akwinata.edu.pl/

Jest jeszcze blog ks. Olewińskiego z dużą ilością odpowiedzi na pytania czytelników i poruszonymi ciekawymi kwestiami. Link: https://teologkatolicki.blogspot.com
  • Odpowiedz
@not_found: podziwiam że masz cierpliwość zapoznawać się z tymi materiałami, między innymi dlatego odpuściłam sobie prowadzenie mojego tagu że nie byłam w stanie znieść tej żenady. Pewnie by powiedzieli że jestem opętana przez Szatana czy coś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz