Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim.
Mam taki problem, otóż od początku roku (wcześniej podobny okres miałem 3 lata temu) czuje się źle. Jakieś kłucia w klatce, skurcze przepony, duszenie w szyi i dużo flegmy. Byłem już kilka razy u lekarza POZ. Miałem robione EKG, Ekg Holtera, Echo, RTG Klatki, MRI Głowy z kontrastem, Morfologie + Elektrolity kilka razy, Mocz, TSH, Kreatynine, TK Zatok. Badał mnie laryngolog, kardiolog oraz neurolog. Wszystko w porządku w badanich oprócz tego że mam dość niskie tętno spoczynkowe bo ok. 50 bpm (Czasem jak leże to nawet 45) ale grałem w piłke 10 lat i teraz reguralnie biegam i kardiolog powiedział że to normalne.

Dostałem więc skierowanie do psychiatry. I od dwóch miesięcy biore Mozarin 10 mg rano, 10 mg wieczorem oraz Trittico 75mg na sen. Wcześniej jeszcze brałem Pramolan do tego. Niby jest łatwiej nie wpadam już tak w panike przy tym kłuciu, ściskaniu, duszeniu ale nie jest tak jakbym chciał żeby było. Byłem też na pierwszej wizycie u psychologa ale to raczej było gadanie typu: nie myśl o tym, jesteś bezpieczny itp. Niby próbuje to robić ale dalej odczuwam ten dyskomfort a to w klatce a to w szyi a to w barkach.

Dodatkowo mam stwierdzony refluks i niewydolność wpustu i dość zaokrąglony kręgosłup. Nie wiem czy to może dawać takie objawy.

Jak sie tego pozbyć? Jak żyć normalnie a nie myśleć o tym że jak mnie zakłuje to jest zawał, zator lub rak?

#depresja #nerwica #zaburzenialekowe #zdrowie #psychiatria

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Dać czas terapii i dalej pracować nad sobą i zaakceptować że to objawy płyną z głowy, a nie szukać dalej powodów fizycznych, mózg może generować sobie objawy jakie chce :) Dopuść do głosu logike, skoro biegasz, masz wyniki w normie to dlaczego miałbyś dostać zawału lub zatoru?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim gratuluję i współczuję jednocześnie, twój stan wynika „tylko” z zaburzeń lękowych (to jest wręcz klasyczny ich opis). Droga do wyjścia z tego:
1. Zdobycie wiedzy i zrozumienie co się z tobą dzieje
2. Przestanie wierzyć w tę iluzję umysłu i zajęcie się czymś innym w życiu, powoli psychika się będzie regenerować
3. Jak nie chcesz mieć tego znowu to musisz ogarnąć życie żeby nie wpadać znowu w taki dół emocjonalny
  • Odpowiedz
Dodatkowo mam stwierdzony refluks i niewydolność wpustu i dość zaokrąglony kręgosłup.

@mirko_anonim:
czekaj, czekaj? chcesz powiedzieć, że masz refluks, niewydolność wypustu i żaden lekarz nie zaproponował Ci leczenia w tym kierunku?
Ani żaden nie zasugerował Ci, że twoje odczucia "zawału" to objaw właśnie refluksów? Bo masz typowe objawy przy tych
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdecydowany-uczeń-61: Miałem podobne objawy. Refluks to jedno, ale zauważyłem, że uczucie duszności pojawia się, kiedy jakość powietrza ssie. Zerknij, czy nie ma u Ciebie takiej zależności. Mnie też odesłali z kwitkiem "nerwica". Po przeprowadzce w inny rejon Polski, gdzie powietrza nie można kroić nożem - jak ręką odjął.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz