Wpis z mikrobloga

Jak liczyć stopę zwrotu z inwestycji? Czy jest na to prosty sposób? Mogę prowadzić co prawda #myfund ale nie wiem, czy nie jest to dla mnie przerost formy nad treścią, inwestuję pasywnie i prosto. Z kolei arkusza inwestomatu nie chcę używać bo nie chcę uzależniać się od googla. Najchętniej prowadziłbym swojego excela, który nie musi być zautomatyzowany, mogę wprowadzać dane z palca. Chciałbym tylko wiedzieć jaką mam realną stopę zwrotu i czy pobijam inflację. Czy da się to zrobić prosto? Czy ktoś z was prowadzi prosty excel, gdzie wpisuje dane z palca i jest to wystarczające? #inwestowanie #etf #gielda #obligacje
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Hfishman1: no nie chcę prowadzić tego w google sheets, bo jeśli kiedyś stwierdzę, że chcę np. zamknąć konto google to będę miał problem. Wolałbym lokalny arkusz na komputerze.
  • Odpowiedz
@brtk122: jak będziesz chciał zamknąć konto w google, to założysz sobie nowe fejk konto, przekażesz arkusz temu nowemu i nie będziesz odbierał maili ani nic
  • Odpowiedz
@brtk122:

po pierwsze, żeby wiedziec czy bijesz inflację, to musiałbyś ustalić własny koszyk inflacyjny. Po drugie odpowiedzieć sobie na pytanie, czy walczysz z inflacją, cenami mieszkań czy z czym. IMHO - za dużo pierdylenia.

Weź sobie zamiast tej inflacji jakiś łatwy do odczytania benchmark. O, obligacje EDO. Plus tego rozwiązania: to jest jedne z nielicznych realnie dostępnych instrumentów dla drobnych i
  • Odpowiedz
@Filipterka25: Hmm, no myślę że jak już się obiera drogę aktywnego inwestora, to fajnie wiedzieć czy chociaż udaje się pobijać benchmark, bo jeśli nie to albo trzeba przemyśleć strategię, albo przerzucić kasę w ETF a zaoszczędzony czas spędzić na grillu lub na leżaku na plaży ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz