Aktywne Wpisy

tojapaweu +95
Miesiac temu zapytałem się księgowej, czy mogę sam rozliczyć PIT. Odpisała mi to co na screenie.
Myślę no dobra, to niech kliknie. Dziś otrzymuje fakturę a tam “Rozliczenie PIT 120 netto”.
I generalnie już tam c--j z tymi 150 zł (nie jestem vatowcem). Uważam, że to trochę nieładnie z jej strony, bo nie dostałem informacji, że płacę za to dodatkowo. To tak jakbym jej teraz wystawił fakturę, że zareklamowałem ją na wykop.
Myślę no dobra, to niech kliknie. Dziś otrzymuje fakturę a tam “Rozliczenie PIT 120 netto”.
I generalnie już tam c--j z tymi 150 zł (nie jestem vatowcem). Uważam, że to trochę nieładnie z jej strony, bo nie dostałem informacji, że płacę za to dodatkowo. To tak jakbym jej teraz wystawił fakturę, że zareklamowałem ją na wykop.
źródło: image_picker_78EF39A7-28FA-4EA6-9D1F-99BD5061E328-10976-0000050F0F22F381
Pobierz
KitaxKita +711
Często pojawia się argument
Najlepiej gdyby protestował po cichu, w mieszkaniu, tak żeby nikt za bardzo nie zauważył
#konfitura
no ogólnie konfitura ma rację, ale forma protestu jest zła
Najlepiej gdyby protestował po cichu, w mieszkaniu, tak żeby nikt za bardzo nie zauważył
#konfitura

Cześć, ojciec mojego narzeczonego buduje jemu (nam) dom. Naszym zadaniem jest ten dom wykończyć, podział kosztów pewnie około 50/50
Dom na 99% będzie przepisany na narzeczonego i nie będę miała do niego praw. Przepisanie może się odbyć za 2/5/10 lat, raczej nie teraz.
Narzeczony mówi że chce się dogadać na wypadek gdybyśmy się rozstali, że się rozliczymy.
PYTANIE: Jak mogę się zabezpieczyć prawnie na taki wypadek, żeby w razie czego móc dochodzić zwrotu poniesionych kosztów? Zbierać faktury imienne, wszelakie potwierdzenia przelewów? Można spisać umowę i iść potem z tym do notariusza? Poradzicie coś?
Czy mogę podpisać umowę z narzeczonym w sprawie kosztów poniesionych na działce ojca? Czy musi być z właścicielem KW?
#prawo #mieszkanie #dom #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
źródło: MmY1OWUwOWItMDg0Yy00NzYxLWJkNDItZDZiM2ViMTg2YjQx_memes_002
PobierzNie da się być jedną nogą w związku a drugą nie.
Zastanówcie się, czy chcecie (spróbować) spędzić życie razem. Jak tak - to all in, jak nie - to szkoda czasu. Weź pod uwagę, że nigdy nie będziecie bardziej pewni niż teraz.
@shitman6: Czemu? Bo dorośli ludzie biorą rzeczywistość pod uwagę, a nie zachowują się jak dzieci w mgle - a potem płacz, że ktoś został oj*bany?
W pierwszej kolejności należy wiedzieć, że przepisy kodeksy cywilnego wyróżniają pojęcie samoistnego posiadacza w dobrej wierze oraz w złej wierze. Jest to o tyle istotne, że w obu przypadkach możliwość dochodzenia zwrotu nakładów kształtuje się odmiennie.
I tak, samoistny posiadacz w złej wierze (osoba która ma świadomość, że nieruchomość nie stanowi jej własności) może żądać jedynie zwrotu nakładów koniecznych, i to tylko o tyle,
@gradekmi: jesteś tego absolutnie pewien, że darowizna dla jednego z małżonków staje się częścią majątku wspólnego?
Może lepiej daj sobie na wstrzymanie z takimi radami?
Darowizna nie trafia do majątku wspólnego xD
Było wczoraj.
@mirko_anonim: Nie, ale musi posiadać ważny paszport polsatu
@Yuri_Yslin: ale miłość to nie jest interes - jak takie myślenie pojawia się już na starcie to spółkę sobie zakładajcie a nie ślub xd
jeszcze jak ktoś wchodzi w związek z pokaźnym majątkiem w dojrzałym wieku to
@gradekmi: oczywiście, że się da. Moja teściowa ostatnio kupiła nieruchomość do majątku własnego, za pieniądze z majątku własnego, które dostała w spadku. Teść musiał tylko podpisać papier, że jest tego świadomy.
@Kon_Baltazar: Bo prawdopodobnie będzie tym właścicielem w przyszłości. Bo może dorzucić, by obojgu się lepiej żyło. Gdyby tylko facet wykończył dom, to on poniósł by 100% kosztów, a ona po ślubie przyszła na "gotowe".