Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem na etapie planowania budowy domu jednorodzinnego. Zastawiam się nad kwestią zasilania placu budowy. Złożyłem już do Tauronu wniosek o warunki przyłączenia stałego. W warunkach dostałem jakiś harmonogram, do którego miesiąca muszę najpóźniej to zrobić. Umowy jeszcze nie podpisywałem.

Pytanie czy w ramach tego można przyłączyć się, jeśli jeszcze docelowy budynek nie będzie istniał?
Jeśli tak, to czy można to przyłącze wykorzystać do budowy? Wiem, że muszę mieć taryfę na prąd budowlany, ale zastanawiam, się czy dodatkowo mam wnioskować przyłącze tymczasowe, czy da się to ogarnąć w ramach docelowego?

#budowadomu #elektryka #budujzwykopem #budownictwo

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: we wniosku o warunki przyłączeniowe powinieneś zaznaczyć że to ma być przyłącze docelowe z użyciem na cele budowy

wtedy puszczają ci prąd nawet jak nie ma domu a jedynie masz skrzynkę budowlaną erbetkę u siebie

tylko, że na prąd możesz nawet i 18 miesięcy
  • Odpowiedz
pociągnij kabel 40m od sąsiada i daj mu dobrą flachę

@Rudz1elec: najlepszy sposob na kłótnie i dożywotniego wroga XD do takich akcji to trzeba mieć podlicznik i umowe z sąsiadem a nie uzgodnienia na ryj i za flaszke
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Catmmando

we wniosku o warunki przyłączeniowe powinieneś zaznaczyć że to ma być przyłącze docelowe z użyciem na cele budowy

W Tauronie chyba jest wybór pomiędzy rodzajem obiektu "Dom" i "Plac budowy", dalej można wybrać czy zasilanie stałe, czy
  • Odpowiedz
@ooooooooo starczy się dobrze dogadać, ja sąsiadowi użyczam prądu, ale bez używania ciężkiego sprzętu - tylko baterie i zwykłe elektronarzędzia. Kwota co dwa miesiące jego propozycja to 200 zł i mi pasuje - nawet za 100 bym mu dał, ale sam zaproponował to nie będę się kłócić. Za samo przyłączenie do budowlanego miałby koszt stały 200 więc i jemu się opłaca.
  • Odpowiedz