Wpis z mikrobloga

@Miniu30: odnosiłem się do 126p, bo sami go przywołali do porównania, więc chciałem żeby zrozumieli
ale jak uważasz że są za głupi żeby zrozumieć odniesienie do 126p, to już chyba wiem kto wygrywa konkurs, tak nagrodę "saszki" dzisiaj zdobywasz ty
a teraz napisz w odpowiedzi do mnie jaki jesteś z tego dumny xD
  • Odpowiedz
@23kulpamens: no to Saszka wiec 30 lat temu to byl luksus swiatowy czy nie? Czy to po prostu byl kompletnie przestarzaly samochod ktory dla biednego spoleczenstwa byl po prostu jedyna alternatywa?
  • Odpowiedz
@Miniu30: zapytaj starych
polska była w bloku wschodnim, a nawet biorąc pod uwagę cały świat to 126p był całkiem dobrym samochodem, ale pytanie czy potrafisz odróżnić "świat zachodu" od "całego świata"
bo już widzę że próbujesz powiedzieć, że polska była zacofana względem zachodu, ale tu tematem są możliwości społeczne, a nie przewaga technologiczna jednego kraju nad innym
tylko coś ciężko ci dumanie nad tym wychodzi, może lepiej wróć du dumania
  • Odpowiedz
@23kulpamens: widzisz rusek ja nie musze pytac bo te czasy pamietam . Na Europe lacznie z blokiem wschodnim tak byl zacofany i nie byl dobry. Juz wtedy konstrukcja z lat 60 z przeznaczeniem na maly miejski samochod a nie glowny rodzinny. Byl jedynym wyborem bo zwyczajnie bylo bieda - wystarczylo troche ponad dekade zostaly tylko ich resztki. Bo to nie byl "luksus" tylko zabytek tak jak trabant. Saszka 30 lat
  • Odpowiedz
@Miniu30: czyli jednak nie potrafisz rozróżnić ówczesnego świata polski od świata zachodu, zlewa ci się w całość i mylisz pojęcia, ale czego się spodziewać po typie co wszędzie widzi ruskich i wystarczy mu podnieść cyferkę, żeby myślał że dostaje nowy produkt albo napisać "nowy lepszy smak", żeby mu bardziej smakowało.
nawet nie potrafisz zrozumieć, że już napisałem że 126p to nie był "luksus" na tle europy, ale nie porównujemy tutaj
  • Odpowiedz
@23kulpamens: rusek ty nie zdajesz sobie sprawe ze inne samochody byly nawet w PRL. Inne modele niz fiat126 chocby z bloku wschodniego. Pod koniec lat 80 niektorzy ci bardziej zamożni to sprowadzali z Zachodu albo kupowali w Pewexie . To nie byla Korea Polnocna. Nijak to pokazuje spadek sily nabywczej wrecz odwrotnie.
  • Odpowiedz
@Miniu30: tak, już wszystko wyjaśniłeś, do dzisiaj nie pozbyłeś się kompleksów wobec zachodu po życiu w PRL i w pale ci się nie mieści że może istnieć kontekst w którym można powiedzieć że maluch jest "luksusowy", tak jak rosjanom, że można mieć kibel w domu.
każdy głupi wie, że ludzie sprowadzali samochody albo kupowali w Pewexie auta, ale nie każdy jest w stanie zrozumieć, że po pierwsze jest mowa o
  • Odpowiedz
@23kulpamens: no patrz rusek to ty widac glupi jestes bo w tym Pewexie nowe samochody sprzedawali/ Nie mowiac o tym ze dla ciebie byl tylko ten fiat126 i nic wiecej. "Porównujcie 126p z tamtymi możliwościami, a alternatywą była zazwyczaj bark samochodu albo rower."
"Jak chcecie porównywać 126p do współczesności to porównujcie go do dobra luksusowego, nowego, bo tym wtedy było 126p, luksusem na który mało koto było stać i to
  • Odpowiedz
@Miniu30: masz rację, jesteś znacznie głupszy niż myślałem
dziękuję ci za potwierdzenie tego co piszę, że nie rozumiesz co do ciebie napisałem, że ciągle żyjesz swoimi kompleksami, że nie rozumiesz co to jest punkt odniesienia

Dla ciebie 20 lat pozniej "luksus".

napisz jeszcze coś tak głupiego jak to zdanie, postaraj się, dasz radę
  • Odpowiedz
@23kulpamens: no i co twoje wlasne cytaty ci nie pasuja? Tylko jakies bajki o luksusowym fiat126p gdy takim nie byl nawet w czasie premiery tylko po prostu super tanim. W PRL tez nie byl za taki uwazany nawet jak punkt odniesienia nie przy fiat125p (ktory tez byl przestarzaly w dniu premiery) i Polonezie. Nie przy Ladach nie przy Skodach a to tylko samochody z bloku.
  • Odpowiedz
@Miniu30: przykro mi że tak wyszło, nie wiedziałem że kopię leżącego, w internecie nie widać tak dobrze że ktoś jest upośledzony
a ty dalej o tym 126p, tak się zafiksowałeś biedaku, a ty potrzebujesz wiedzy o podstawach, czym jest relacja, bo bez tego to możesz czytać ile chcesz ale i tak nie podumasz xD
cytaty to trzeba rozumieć, żeby ich dobrze użyć
ogarnij się, bo tylko się pogrążasz, a poloneza
  • Odpowiedz
@23kulpamens: tak rusek o fiat126p bylo doslownie caly czas. Widze poszerzyles swoja wiedze o istnienie Poloneza - nieznany ci wczesniej twor nie masz za co dziekiowac bo gardze wami i wasza bieda propaganda. Siedzicie kundle po Armii Czerwonej i wypisujecie bzdury.
  • Odpowiedz
@23kulpamens: no to powiedz Saszka - francuza mowisz ze Citroena 2 CV tez maja porownywac do nowoczesnych luksusowych samochodow? Bo my mamy w twojej bzdurnej teori tak robic z fiata126p z lat 70 gdzie juz nawet w bloku wschodnim przy bardzo ograniczonej ofercie lokalnych takim nie byl tylko czyms co na Zachodzie bylo zaraz po wojnie w jego poprzedniku Fiat500 - bardzo tani prosty samochod.
  • Odpowiedz