Wpis z mikrobloga

#rolnictwo #ogrodnictwo #jedzenie
szykujcie portfele na tegoroczne zakupy owoców i części warzyw, 4 noc pod rząd dokończyła zniszczeń, w wielu miejscach temperatura do szła do -8/-10, straty w większości gatunków 95-100%
zanim się zesracie w komentarzach to odpowiadam na najpopularniejsze:
1. nie, nie dało się ubezpieczyć, żadna firma nie oferowała ubezpieczeń owoców od przymrozków
2. nie, przy takich mrozach nie dało się ochronić, bo nawet najlepsze systemy przeciwprzymrozkowe nie dawały rady
  • 380
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siodemkaxx: widziałem wczoraj na głównej jak się wyśmiewali, że rolnicy się nie ubezpieczają od przymrozków i ileś set lajków nawet mi się tego nie chciało komentowac bo debile wiedzą najlepiej.
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: Twój wpis zdobędzie kilka plusów, a za chwile przyleci jakiś ćwok i napisze, że trzeba było przykryć kilka tysięcy hektarów sadów agrowłókniną, bo jego babcia tak robiła ze swoją czereśnią koło chałupy i nigdy jej nie przemarzało i bezmózgie małpy będą plusować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
a czy zachodniopomorskie ma jakiekolwiek znaczenie w produkcji owoców w kraju? xD

@siodemkaxx: ma znaczenie w innych kwestiach. Nie jesteś pępkiem świata.

Poza tym sady owocowe też są w tym województwie plus masa pól uprawnych.
  • Odpowiedz
  • 135
@Leniek: w hiszpanii czy grecji sezon sie kończy jak u nas sie zaczyna xd a i czy wy serio jestescie tak głupi że myślicie że oni bedą tanio cokolwiek sprzedawać jak będą wiedzieli ze na wschodzie europy produkcja zniszczona?
  • Odpowiedz
@siodemkaxx: kurde, moze do tego czasu wymysla jakis sposób zeby przechować te owoce poza sezon. No ale przynajmniej nie bedzie w Polsce placzu ze ceny w skupach niskie
  • Odpowiedz
  • 87
@mk321: jak bedzie za drogo to zwyczajnie nie kupimy czeresni lub lupimy mniej. To nie jest pierwsza potrzeba, co innego warzywa. Ale cala pl nie dostala mrozem wiec bedzie stabilnie braki soe sciagnie z zagranicy i wsio.
@Leniek sa sposoby dla dlugie przechowywanie owocow twardych, tylko to trzeba zainwestowac, tak samo jak np w systemy na mroz a polski rolo z 10 drzewkami to ma to w dupie bo
  • Odpowiedz
  • 2
@siodemkaxx: w zeszłym roku n było podobnie. Niektóre drzewa i krzewy mają jeszcze szanse na drugie paczkowane. Nie wiem czy jest możliwe drugie zakwitnie ie, ale w zeszłym roku moja jabłonka dołożyła kwiatów po p pierwszych przymrozków w kwietniu i były owoce. Podobnie brzoskwinia. Idą upały, może to coś naprawi?
  • Odpowiedz
  • 168
@xyz_xyz: Generalnie rolnicy co roku znajduja powód do płaczu i jakoś życie toczy się dalej bez kataklizmów zywnościowych. Ba, gigantyczne ilości jedzenia sa wciąż wyrzucane na smieci.

W ogóle prowadzić biznes i mieć jakieś systemy przeciwdziałąnia i ich nie zautomatyzować xD to ja na działeczce 150m2 mam automatyzacje bo mi sie niechce codziennie dłubać, ani martwić się co się stanie jak jestem na wakacjach.

A wisianka na torcie jest częsty
  • Odpowiedz