Wpis z mikrobloga

Kiedyś naoglądałem sie duzo filmów o efektywnosci efektywnej nauce itp to czesto natrafiałem na różne narzedzia i tak jak wszystko notowałem w keep i notion
Gdzieś ktoś pokazał wizualizacje notatek jako 3D wizualizacje przypominającą sieć neuronową co przyciągało uwagę szybko stestowałem no i nie wiem czy Obsidian to najlepszy program ale zdecydowanie godny polecenia do nauki do robienia notatek bo na kompie dla mnie top na smartfonie co prawda nieco gorzej

Sam codziennie prócz tego czego chce się nauczyć potrafie zapisywać rzeczy typu swój monolog wewnętrzny od kilku lat

Ilość możliwości niemal nieograniczona, społeczność dostępność do tysięcy wtyczek daje możliwość modyfikować swoje notatki,materiały etc jak sie chce

Nie polecam tylko pobierania kilkunastu wtyczek , a zacząć bez niczego przyzwyczaić się do notowania markdown

Co prawda notatki nie są synchronizowane ale możesz folder notatek czyli vault przenieść na chmure a notować rzeczy najważniejsze to metoda najlepsza najbezpieczniejsza kartka i długopis

Korzystałem sporo jak uczyłem sie programować bo do nauki kodowania jest w sam raz

Do tego Udało mi się w ten sposób połączyć wiele kropek ( ͡º ͜ʖ͡º)

#naukaprogramowania #nauka #programowanie
AmarenoMORENO_00 - Kiedyś naoglądałem sie duzo filmów o efektywnosci efektywnej nauce...

źródło: temp_file5240548909586933733

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do tej pory bazowałem tylko na notion i ewentualnie miro, draw.io. Grafy i takie grafiki to fajny bajer, ale totalnie zbędny chyba. W jakich częstych use case'ach typowy użytkownik będzie bardziej zadowolony z obsidian bardziej niż z notion?
  • Odpowiedz
@AmarenoMORENO_00 Zobacz sobie Logseq lub Emacs. Obsidian to tylko zamknięty, cukierkowy markdown editor. Nie są wymienne, będą sprawdzać się w innych rzeczach, ale jak już mam instalować zamknięty electronowy śmietnik, to już wolę vima z kilkoma pluginami do notatek.
  • Odpowiedz
Podpinam się pod wątek. Zawsze jest problem z ilością miejsc, gdzie trzymamy dokumenty. Kiedyś to był folder na dysku kompa, później doszedł serwer NAS, Google Workspace, Evernote, próba z Notion, ale jakoś nie podeszło pomimo, że był piękny import danych z Evernote. To co mi najbardziej leży w Evernote to notatki ze zdęć, wycinanie stron www do notatki (podobno nic w Internecie nie ginie :) i integracja z Nozbe Classic. Z tego
  • Odpowiedz
@AmarenoMORENO_00 też polecam. Te jego linki świetnie się sprawdzają, zawsze miałem problem ze dzieliłem wszystko na foldery i ch potem znajdowałem co chciałem, a to już na etapie pisania podpinam co może być powiązane z tym tematem.

Aplikacja zarówno na kompie jak i andku działa świetnie, chwila ustawienia, odpowiednie skróty i templatki i pisanie później to sama przyjemność zamiast walki z programem.

Do synchronizacji używam oneDrive i apki onesync na androida
  • Odpowiedz
@pendzoncy_jez: Nie ma tu wiele do tłumaczenia, Obsidian to program do robienia notatek, OP ma dużo notatek i za pomocą, wtyczki (dodatku do Obsidian) który pokazuje połączenia między notatkami (np. wspólne tagi jak na wykopie) robi graficzną mapę tych połączeń.

Jeśli komuś nie pasuje Obsidian to polecam Capacities albo Joplin.
  • Odpowiedz
Sam codziennie prócz tego czego chce się nauczyć potrafie zapisywać rzeczy typu swój monolog wewnętrzny od kilku lat

@AmarenoMORENO_00: Wiesz, że nie wszystkie osoby mają tego "wewnętrznego narratora"? Tak chyba pół/pół ma albo nie ma. Ci bez narratora myślą bardziej emocjami/obrazami.
  • Odpowiedz