Wpis z mikrobloga

Szukam jakichś fajnych reportaży, opowiadań z mniej znanych regionów i krajów świata.

Coś polecacie w stylu życie codzienne zwykłych ludzi, jakieś ich historie, jak sobie radzą z opresją państwa, brakiem jedzenia, wojną, problemami kobiet itp.? Może być Korea Północna, Afganistan, albo jakaś Kuba.

Czytałem o Albanii o ich przewrocie komunizmu, czytałem o Grenlandii, o Bośni i wojnie, o życiu w Rumunii za czasów dygnitarza.

#czytanie #czytajzwykopem #ksiazki #ksiazka #biblioteka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sked: wydawnictwo Czarne też ma sporą serie reportaży. Kiedyś czytałem "Przyszło Nam tu żyć" oraz niedawno "Granice marzeń". Obie mogę polecić.
  • Odpowiedz
@sked: reportaże Tochmana - Eli, Eli (Filipiny), Jakbyś kamień jadła (Bośnia), Pianie kogutów, płacz psów (Kambodża), Dzisiaj narysujemy śmierć (Rwanda). Jeśli zdecydujesz się na Eli, Eli, to polecam wersję z 2013 ze zdjęciami autorstwa Grzegorza Wełnickiego, stanowią wartościowe uzupełnienie tego poruszającego reportażu.
Jeśli chodzi o Rwandę, to gorąco polecam też reportaże Jeana Hatzfelda - Sezon maczet, Nagość życia. Opowieści z bagien Rwandy, Strategia antylop.
Duże wrażenie
  • Odpowiedz
"Światu nie mamy czego zazdrościć" o Korei Północnej oraz książki Ilony Wiśniewskiej o Skandynawii - to mogę polecić ode mnie.
  • Odpowiedz