Wpis z mikrobloga

Lepiej nie byc nieudacznikiem i nie wyjeżdżać na gotowe do Niemca tylko zdobyc fach i pracować na swój kraj i wybierac taki rząd by dbał o Polaków

@Kosmiczny-Duch: Genialna porada, taka na poziomie czterolatka.

Ktoś nie ma roboty i sobie nie radzi w kraju? 'Hmmm no to może zacznij sobie radzić!'

Polecam zostać psychiatrą, jak przyjdzie ktoś z głęboką depresją to mu powiesz 'Nie smuć się i przestań mieć depresję'.
  • Odpowiedz
@mango2018 z pierwszą częścią się zgodzę oczywiście, ale polecam historię swiąt pracy na świecie zamiast się zacietrzewiac w złości na wyimaginowanych komuchów, to jest święto ludzi którzy walczyli o jakiekolwiek standardy pracy łącznie z ośmiogodzinnym dniem i ginęli protestując
  • Odpowiedz
i wtedy też Polska straciła suwerenność

@Kosmiczny-Duch: Wstawaj- zasrałeś się. A nie, czekaj, widzę, że nie spałeś.
Chcesz mi powiedzieć, że mieliśmy suwerenność kiedy w 1990 roku w Polsce stacjonowało 30 000 żołnierzy Rosyjskich, którzy wjechali do Polski jakoś w 1944 roku. Mieliśmy suwerenność, kiedy Rosjanie zamykali nam przepływ gazu w gazociągu, aby wpływać na nasze ustawy uchwalane w sejmie?
Jak się urodziłeś po 1996 roku, to nie masz prawa
  • Odpowiedz
A święto pracy to zwykłe komusze święto, gdzie banda komunistów siłą zaciągała Polaków na jakieś idiotyczne marsze.

@mango2018: Jeśli kiedyś spróbujesz poznać historię tego kraju przed dołączeniem do Unii, to może dowiesz się, że pierwsze obchody Święta Pracy na ziemiach polskich to wiek XIX, a obchody były organizowane niezależnie przez PPS i SDKPIL. No chyba że na przykład uznajesz pierwszego premiera wolnej Polski, którym wbrew nowoczesnej mitologii nie był Donald
  • Odpowiedz
@mango2018: nie sposob odmowic ci racji o UE, bo wejscie do UE bylo najlepsza rzecza dla naszej gospodarki w historii, ale stary, z "komuszym swietem" to sie zesrales na miekko xD Ono zostalo wymyslone jeszcze w XIX wieku przez - uwaga - socjaldemokratow a nie komuchow ktorzy wtedy nawet nie istnieli, na czesc ludziom ktorzy protestowali i gineli za to, zebys nie musial z---------c jak robak 12 godzin dziennie.
  • Odpowiedz
@Kosmiczny-Duch: Wyjechałem za granicę pracować, bo jak w Polsce we wczesnych latach 2k pracowałem to; za, czy pięćdziesiąt na budowie. Szef się spóźniał z wypłatą miesiącami: Niektórzy do dzisiaj mi nie zapłacili. Bezrobocie w moje okolicy było 20%. Więc pracowałem za obietnice wypłaty, bo na moje miejsce było 10. Ostatecznie dane wskazują, że bum gospodarczy w Polsce, był w dużej części zawdzięczany emigrantom zarobkowym, którzy wysyłali lub wydawali w Polsce,
  • Odpowiedz
@Kosmiczny-Duch Za komuny o paszport się wnioskowało i trzeba było dobrze uzasadnić, a za skok przez mur berliński był strzał w plecy - dzięki temu wtedy nie było eksodusu Polaków.
  • Odpowiedz
@Szalom: a kto tymi przedsiębiorstwami miał zarządzać w latach 90 jak w Polsce wtedy nawet nie znano słowa menadżer? Aparatczyki wychowane w komunie?

Płaczesz o Niemca czy Francuza, ale warto najpierw popatrzeć na realia jakie były po upadku PRL. Zanim rynek pracy się ustandaryzowal to musiało w Wiśle trochę wody upłynąć. I to wzorce zachodnie na to pozwoliły
  • Odpowiedz
@mango2018 dzięki unii europejskiej wielu Polaków mogło w ogóle znaleźć zatrudnienie dzięki otwarciu zagranicznych rynków pracy. W każdej miejscowości można spotkać projekty których realizacja nie byłaby możliwa bez środków unijnych. Do tego jeszcze dochodzi podróżowanie po bez paszportu.
  • Odpowiedz