Wpis z mikrobloga

Czy w Stable diffiusion lub jakims innym nardzedziu AI, za ktore nie trzeba płacić, mozna "wytrenować" postać na podstawie jakiejs liczby zdjeć?

Chodzi mi o to ze np. wrzucam 20 swoich zdjęć do trenowania modelu i pozniej na podstawie promptow łatwo przedstawiam swoją psotac w roznych odsłonach. Cos takiego jest w Leonardo AI

I czy tego typu rzeczy będe w stanie zrobic mając do dyspozycji laptopową karte graficzną RTX 4050 6gb lub 4060 8gb

#ai #sztucznainteligencja #stablediffusion #chatgpt
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@BreathDeath: I zrobie to przy akrcie rtx 4050 6gb albo 4060 8gb?

Na razie nie mam anwet jak tego uzywac bo mam 11 letniego laptopa. Chce kupic nwoego, ale chce sie zorientowac czy jest sens dokladac np. do karty z 8gb pamieci, czy mzoe w obu przypadkach i tak bedzie za słabo
  • Odpowiedz
  • 0
, nie wiem co to znaczy słabo. Musisz poczytać sobie benchmarki.

@BreathDeath: Ze np. zamula albo długo sie generuje.
ALe mowisz ze wszystko git z pamięcią 8gb? Kiedys ktos na wypoku mi pisal ze to moze byc za malo
  • Odpowiedz
@essos: Myślałem, że mówimy o trenowaniu, a nie o generowaniu. Generowanie to z 15 sekund.

EDIT: Serio, sprawdź sobie benchmarki. Ja nie wiem co Ty chcesz robić, grafika? LLM? IMO teraz to na makach też działa i są szybkie, dla mnie całkiem spoko. Grafiki się ładnie generują, LLMy działają. Nie wiem też ile dla Ciebie to jest długo. IMO jak chcesz na poważnie robić AI to laptop odpada, ewentualnie MacBook
  • Odpowiedz
@essos: A to zależy przecież od wielu czynników. Nie pamiętam ile ja miałem zdjęć, bardziej się liczy ich jakość. Do tego zależy jakiego systemu używasz, jakiego softu, jaką chcesz osiągnąć jakość itp. Masz gazylion tutoriali w necie.
  • Odpowiedz