Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od nieco ponad pół roku pracuję w dziale bankowości inwestycyjnej pewnego dużego banku, który działa również komercyjnie w tym kraju. Nie jest to może najlepsze IB w tym kraju, ale względnie uznane. Problem jest w tym, że powoli zaczynam wymiękać. Mój typowy tydzień to jakieś 60-80 godzin. Jak jest deal do zrobienia to potrafię siedzieć do późnej nocy w biurze. Początkowo myślałem, że dwa/trzy lata tutaj wytrzymam i przejdę do private equity. Widzę teraz, że rynek tam jest mocno zapchany, na analityka im potrafi po 100-200 CV przyjść... na chwilę obecną mocno cierpi mój związek z dziewczyną, w długim terminie nie wyobrażam sobie mieć takiej relacji z drugą połówką i wychowywać ewentualnych dzieci.

Obecnie mam 12k brutto podstawy i pewnie z 50% jeszcze dojdzie mi z bonsusów. Nie są to więc ogromne pieniądze, za które warto tyrać na okrągło. Rozważałem private equity, bo tam pracuje się mniej niż w IB + jest szansa na to, że po udanym fundzie dostanę takie carry, że nie będę już musiał pracować. Aktualnie myślę nad zmianą pracy i pójściem do wewnętrznego działu firmy M&A. Ewentualnie wydaje mi się, że w działach debt&capital advisory (finanse strukturyzowane) mogę również dobrze zarobić i zachować dużo lepszy work life balance. Co byście zrobili na moim miejscu?

#korposwiat #bankowosc #big4 #finanse #pekao #santander #mbank #pkobp #inwestycje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Z doświadczenia ludzi których znam do PE exity idą głównie na podstawie znajomości. Inna sprawa czy w PE na pewno jest mniej pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do niczego nie namawiam bo to downgrade kariery, ale pomyśl nad structured finance w banku, kasa myślę, że lepsza niż masz jest spokojnie do wyjęcia jeśli ogarniasz i dobrze sprzedasz się na rozmowie, a godziny pracy normalniejsze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mocno przeklamana historyjka albo bait.

Analityk w IBD bez wczesniejszego doswiadczenia w branzy, w 2025 roku - juz to widze.

80h jako typowy tydzien to tylko Rotek, a nikogo tam tak placzacego jak Ty nie
  • Odpowiedz