Aktywne Wpisy

WielkiNos +152
Wyszłam sobie dziś o 6:00 na spacer. Idę ulicą, a na trawniku tuż obok chodnika jakiś psiarz wysrywa właśnie swoje 2 psy. Jeden z nich, ten który był już chyba po nagle sie odwrócił i chciał mi skoczyć do ręki uje ać. Psiarz zdążył psa w ostatniej chwili pociągnąć mocno za smycz. Przeprosił.
Wiecie co jest najśmieszniejsze? Że po czytaniu tych wszystkich psiarskich wysrywów na różnych forach i grupach ja wiem dlaczego
Wiecie co jest najśmieszniejsze? Że po czytaniu tych wszystkich psiarskich wysrywów na różnych forach i grupach ja wiem dlaczego
źródło: temp_file2030933746967374700
PobierzJak mieszkam na wsi i kupuję napoje w lokalnym sklepie to gdzie mam to co mam zrobić z butelkami/puszkami?
#butelki #systemkaucyjny
#butelki #systemkaucyjny

Czyli niby po co ktos ma instalowac Linuxa na swoim PC/lapku i potencjalnie napotkac problemy z sterownikami, skoro mozna po poprostu uzyc WSL w Windowsie jezeli faktycznie Linuxowe narzedzie robi cos lepiej?
Chodzi mi o konkretnie wymienienie zawodowych lub personalnych zyskow z używania Linuxa bare metal zamiast wirtualki.
źródło: 7e705a1831088b51a152bc118d958555aab327385f73cac4100ae7daf72a8043
PobierzJa osobiście uważam że WSL jest bardzo spoko jeśli mamy do postawienia toolchain linuxowy.
Choć, jak potrzebujesz polepić sobie coś czysto z debuggerem pod jakieś embedded i zintegrować to z jakimś IDE a nie jak dzikus jechać vimem to ta warstwa wirtualizacji zaczyna przeszkadzać.
źródło: obraz
Pobierz@HammerH: Czyli niby po co ktoś ma instalować Windowsa na swoim PC/laptku i niedość, że za to płaci to jeszcze napotyka problemy z wirusami, malwer i ogólnie bezpieczeństwem, skoro może mieć darmowy i bezpieczniejszy system w postaci dowolnego linuxa?
@khrop
@HammerH: Jak kupujesz gotowce to tak. Ja nie kupuję. Ba, ostatni nowy komputer poskładałem w 2014 roku (i dopiero ze dwa lata temu zaczął klękać, głównie przez to, że web development jest robiony na o-------l) i myślę, że starczy. Szkoda mi kasy, a tak traci na wartości, że generację w tył kupuje się za grosze, w porównaniu do nowego. Szczególnie poleasingowe
Nie żeby jakoś ten argument darmowości do mnie przemawiał, ale jest to argument.
A co, jeżeli "ten frajer" zwyczajnie o tym nie wie,
źródło: temp_file4879763845275158596
Pobierz@khrop: To wtedy Linuxa i tak nie obsluzy ¯\(ツ)/¯
Istnienie i działanie smartfonów jest tego dowodem.
Swoją drogą - jeżeli jesteś nauczony tak, jak większość obecnej młodzieży, że "apki" instaluje się ze "sklepu z apkami" to znacznie bardziej intuicyjne jest właśnie używanie tej metody instalacji, a nie otwieranie przeglądarki internetowej, szukanie danego programu i pobieranie instalatora.
@HammerH: No można na chwilkę, bo jak postawisz coś co ma działać to windows i tak się wywali, ubije albo zrobi restart w najmniej odpowiednim momencie.
Nawet wrzucając Linuxa do VM i tak wady windy zostają.
@HammerH:
Linux + Wine działa w większości przypadków lepiej od Windows + WSL. To tak na marginesie.
@HammerH: Jest 2025, twój post dotyczy może góra 2005.
@khrop: Nie jest za darmo, nie dla firm, dla konsumentów bywa. Źródła są za darmo. Taka licencja.
@HammerH: NIE
@walenty-merkel: Za kazdym razem przjdzie taki i powie "to bylo 20 lat temu".
Nie wiem co bylo 20 lat temu, bo wtedy nie potrafilem komputera obsłużyć.
Z Linuxem mam stycznosc przez ostatnie 3 lata, i wszystkie problemy za jakie ludzie krytykuja Linuxa pojawiaja im sie TERAZ, nie 20 lat temu.
Ale jezeli 20 lat temu problemy byly identyczne to laurka Linuxa sama
@HammerH: jakie
"ALE UZYWAJ EXFAT"
80% ludzi uzywa NTFS, wiec wsparcie ppwinno byc bezbledne, bo to nie tylko pendrive ale