Wpis z mikrobloga

#linux #windows
Czyli niby po co ktos ma instalowac Linuxa na swoim PC/lapku i potencjalnie napotkac problemy z sterownikami, skoro mozna po poprostu uzyc WSL w Windowsie jezeli faktycznie Linuxowe narzedzie robi cos lepiej?

Chodzi mi o konkretnie wymienienie zawodowych lub personalnych zyskow z używania Linuxa bare metal zamiast wirtualki.
H.....H - #linux #windows
Czyli niby po co ktos ma instalowac Linuxa na swoim PC/lapk...

źródło: 7e705a1831088b51a152bc118d958555aab327385f73cac4100ae7daf72a8043

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Więc mówisz, że to lina "niszczy partycje", a nie winda, która do niedawna nie potrafiła standardowych alfabetów? Do niedawna winda potrafiła się wyłożyć na Ą. Biurowe do tej pory, bo biura wciąż używają XP. Nbra - 2 lata temu używały.

@HammerH:
  • Odpowiedz
Oprocz tego 2 ekrany, laptop mniejszy 15.6", 16:9, oraz Wiekszy 27calowy zewnętrzny monitor nad laptopem przylrecony do ściany.. Na zewnetrznym wszyszko dziala super na laptopie Windows domyslnie ustawia 125% skalowalnosc, a na Linuxie?

@HammerH: Nie wiem, ustaw se. U mnie 15 lat temu działało. Ob. nie widzę powodów ślepienia się w 13 cali.
  • Odpowiedz
Niektore dystrybucje podczas skalowania rozmazuja literki np Lubuntu Xubuntu, w innych dystrybucjach w ogole nie ma skalowania, trzeba instalowac inne srodowisko graficzne, inne maja skalowannie od razu.

@HammerH: Rolę skalowanie, a litery ustawiam za duże i skaluję w dół, nic nie maże.
  • Odpowiedz
Wayland i X11 są częścią linuksa.

@walenty-merkel:

Nie. Są oprogramowaniem dostępnym w wersji dla Linuksa, ale nie sa jego częścią. Można się bez nich obejść i system będzie w dalszym ciągu pełnowartościowy. X11 jest znacznie starszy od Linuxa, a Waylanda używam w trybie natywnym na FreeBSD, co nie byłoby możliwe, gdyby to była "część Linuksa".
  • Odpowiedz
@khrop: Znam ludzi, którzy mają komercyjne obrazy serwerów na nośniku w domu do zewnętrznego ssh na internety i działa, i nic w tym dziwnego. Dziwne by było, mówią, gdyby były windowsowe i działały.
  • Odpowiedz